octombrie 27, 2016 0

Forumul Atomic Roman-ROMATOM a organizat cu sprijinul publicatiei Energy-Center.ro  in data de 19 octombrie 2016 la Hotel Intercontinental,  Conferinta:” Resursele umane-cea mai mare provocare pentru proiectele actuale si de viitor in domeniul nuclear”.

 

Conferinta si-a propus crearea unei punti de legatura si de cooperare intre industria nucleara nationala in intregul ei, invatamantul de specialitate si forul legislativ, cu un obiectiv clar: atragerea, formarea si mentinerea in Romania a specialistilor in domeniu.

Programul conferintei a cuprins 2 sectiuni: prima dedicata cerintelor si exigentelor industriei nucleare din Romania privind resursele umane, in cadrul careia au fost abordate subiecte precum: specificul activitatii in domeniul nuclear si principalele proiecte aflate in dezvoltare sau in etapa de pre-proiect (ELI-NP, reactorul de generatia IV Alfred, CNE Cernavoda Unitatile 3 si 4 s.a.), provocarile externe pentru forta de munca inalt calificata din industria nucleara, transferul cunostintelor si schimbul intre generatii de specialisti, masurile aplicate de membrii ROMATOM pentru atragerea si mentinerea personalului inalt calificat. Prima sectiune a fost moderata de Alexandru Moldovan (Energy-Center) si a avut interventii din partea doamnei Corina Popescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Energiei, doamna Daniela Lulache, Director General SN Nuclearelectrica SA, domnul Rodin Traicu, Senator si domnul Ioan Rotaru, Presedinte ROMATOM.

O serie de factori afecteaza retentia personalului inalt specializat: pe de o parte se afla salariul, care conform declaratiilor doamnei Daniela Lulache reprezinta motivul plecarii pentru 80% din specialistii CNE Cernavoda iar pe de alta parte calitatea vietii si gasirea unei valori in munca depusa. Se contureaza necesitatea sustinerii in comun de catre membrii ROMATOM a unor modificari legislative, in special la Ordonanta 26, care sa permita cresterea salariilor pe baza unui sistem meritocratic. De asemenea, este necesara crearea si mentinerea unei legaturi directe si operationale intre industrie si facultatile de profil.

Cea de-a doua sectiune a conferintei s-a axat pe rolul invatamantului romanesc si al legislativului in asigurarea fortei de munca necesara sectorului nuclear romanesc, cu participarea reprezentantilor principalelor universitati care pregatesc specialisti in domeniul nuclear: George Darie, Prorector al Universitatii Politehnica Bucuresti, Dumitru Chirlesan, Rector al Universitatii din Pitesti, Mihai Girtu, Prorector al Universitatii Ovidius, Rolanda Predescu, consilier superior in cadrul Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, cu participarea in continuare a Presedintelui ROMATOM, Ioan Rotaru, a domnului Rodin Traicu dar si a domnului Dan Popescu, Secretar General al Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.

Discutiile s-au focalizat pe pregatirea studentilor, crearea de programe educationale inalt specializate in parteneriat cu companiile din industrie pentru a furniza o pregatire unica studentilor, solutii pentru imbunatatirea cooperarii dintre industrie si invatamant (acordarea de burse, organizarea de concursuri de idei, programe de internship) dar si pe problemele cu care se confrunta univesitatile in asigurarea finantarii si a echipamentelor tehnice necesare. Reprezentantii universitatilor de profil si-au afirmat disponibilitatea pentru crearea si implementarea de programe educationale targetate pe nevoile de resurse umane ale industriei, considerand ca este necesara o implicare mai directa si punctuala a industriei in mediul universitar in scopul obtinerii unei generatii de studenti bine pregatiti si motivati pentru a lucra in domeniul nuclear.

In scopul conturarii nevoilor si posibilitatilor actuale ale industriei nucleare, Presedintele ROMATOM a propus realizarea unei harti a resurselor umane care sa fie actualizata constant si care sa serveasca ca instrument si baza de discutii atat in relatia cu mediul academic cat si cu forul legislativ.

Participantii au apreciat conferinta ca fiind un prim pas si un inceput de drum in imbunatatirea cooperarii intre industria nucleara, mediul academic si forul legislativ cu posibilitati de extindere a discutiilor si de elaborare a unor masuri si programe comune la nivelul ROMATOM.

14657333_344663555883918_866530231544026172_n

  14732315_344663389217268_5704832649844138830_n