februarie 5, 2018 0

INTENTIA AUSTRIEI DE A ATACA TRATATUL EURATOM, CONVERTINDU-L INTR-UN TRATAT DE INCHIDERE SI DEZAFECTARE A ENERGIEI NUCLEARE DIN UNIUNEA EUROPEANA,

Partidul Poporului (OVP) din Austria si extrema dreapta – Partidul Libertatii (FPO), fervent anti-nucleare, intentioneaza sa utilizeze BREXIT pentru a redeschide discutia asupra Tratatului EURATOM, Faptul ca Austria va detine Presedintia Consiliului UE in semestrul II al acestui an, este considerat de partidele austriece un factor favorizant in acest demers, profitand de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, tara care considera energia nucleara ca parte a naturala a unui mix energetic fara emisii de carbon, alaturi de energiile regenerabile.

In acest context vedem si actiunea initiata de Austria contra proiectului nuclear din Ungaria – Paks II, care trebuie perceput nu ca o problema bilaterala Austria – Ungaria, dar ca un atac contra tuturor proiectelor nucleare din UE care se pot dezvolta doar sub umbrela Tratatului EURATOM, context in ca a fost atacat si proiectul britanic de la Hinkley Point C/.

http://www.world-nuclear-news.org/NP-Austria-to-sue-EC-over…

Actiunea Austriei contravine de altfel prevederilor Tratatului de Functionare a UE, art. 194 (2) paragraf doi „Acestea nu aduc atingere dreptului unui stat membru de a stabili condițiile de exploatare a propriilor resurse energetice, dreptului său de a alege diferite surse de energie și structurii generale a aprovizionării sale cu energie, fără a aduce atingere articolului 192 alineatul (2) litera (c).

Credem ca este necesara a reactie a Grupului „nuclear like-minded Member States”, a actualei Presedintii bulgare, precum si Presedintiilor romana si finlandeza care urmeaza in anul 2019, dupa Austria.

https://uk.reuters.com/article/uk-eu-nuclear-austria/austrian-parties-plan-to-use-brexit-to-reopen-eu-nuclear-power-pact-idUKKBN1DV5L6