Istoric

Asociația ROMATOM a fost fondată pe 10 ianuarie 2001. Membră a Nucleareurope, ROMATOM are în prezent peste 60 de membri, începând cu Nuclearelectrica, unicul producator de energie nucleară din România, la producători și furnizori de bunuri și servicii din industria nucleară, cercetători și specialiști.

Activități

ROMATOM reprezintă vocea industriei nucleare din România și desfășoară activități în sprijinul industriei și cercetării nucleare din România: promovarea supply chain-ului românesc, organizarea de evenimente, workshop-uri, întâlniri, webinarii, parteneriate cu actori locali și internaționali

Obiective

Promovarea și realizarea unei strategii comune pentru industria nucleară din România, atât pe piața internă, cât și internațională; Educarea decidenților naționali și locali, a populației și a mass-mediei privind utilizarea și beneficiile energiei nucleare.

România se distinge printr-o bogată tradiție în sectorul nuclear, începută în anii ’60. Cu două reactoare de tip CANDU 6, fiecare având o capacitate de 700 MWh, România contribuie semnificativ la peisajul energetic național, acoperind 20% din cererea de energie și 33% din producția de energie curată, cu emisii scăzute de carbon. Mai simplu: 1 din 5 becuri din casele românilor funcționează datorită energiei nucleare. Pe lângă aceasta, România gestionează o fabrică de combustibil nuclear, o instalație de apă grea și susține o rețea vibrantă de institute de cercetare și universități, alături de o industrie orizontală dezvoltată, care poate susține până la 40% din implementarea unui nou proiect nuclear. România este, de asemenea, în avangarda adoptării tehnologiei reactorilor modulare de dimensiuni reduse (SMR), marcându-se ca lider în explorarea energiei viitorului.

Avantaje și
beneficii

România este printre puţinele state din lume care are un ciclu industrial complet în acest domeniu, astfel că avantajele energiei nucleare sunt enorme. Când a fost luata decizia dezvoltării energiei nucleare în România, s-a avut în vedere faptul că România deţine mine de uraniu. Acum, ţara noastră extrage uraniu la Crucea (judeţul Suceava), dar plănuieşte deschiderea de noi exploatări în zona Tulgheş (Harghita) – Grinţieş (Neamţ).

Energie nucleara

Fisiune sta la baza obtinerii energiei nucleare. Acest proces consta in absorbirea unui neutron de catre un nucleu atomic de dimensiuni mari cum este cel de uraniu, care va deveni astfel instabil. El se va sparge in mai multe fragmente, cu degajare mare de energie termica, ceea ce accelareza puternic fragmentele rezultate, care ating viteze foarte mari. Datorita vitezei lor mari, aceste fragmente, in urma fisiunii pot patrunde, la randul lor in alti atomi, unde provoaca alte fisiuni.

Despre noi

Forumul Atomic Roman – ROMATOM este persoana juridica romana de drept privat, uniune independenta reprezentativa la nivel national, fara scop patrimonial sau lucrativ, neguvernamentala, nonprofit, apolitica, constituita din membri asociati sau sustinatori. Membrii sai sunt persoane juridice romane si/sau straine care au ca obiect de activitate producerea de energie electrica si termica prin procese nucleare sau sunt furnizori de bunuri si prestatori de servicii din industria nucleara romaneasca, precum si alte persoane juridice care desfasoara activitati in domeniul energeticii.

ContinuareContinuareContinuare
Membrii Romatom

În cadrul ROMATOM se regăsesc 63 de membri care au o prezență activă sau sunt interesați de industria nucleară națională.

    Doriti sa deveniti membru ROMATOM?

    Trimiteti cateva detalii despre firma dumneavoastra Secretariatului General completand formularul de mai jos.

    Va vom contacta in cel mai scurt timp cu formularul de inscriere si alte detalii.
    CONTACT ROMATOM



    Evenimente

    Evenimentul Foratom – Nuclear Journey to 2050 – se va desfasura la Helsinki in perioada 6-7 Lunie iar sesiunea introductiva va fi realizata de catre Comisarul Kadri Simsom. Pe parcursul a trei sesiuni, se vor dezbate subiecte ca Politica UE privind energia si clima precum si inovatia in sectorul nuclear.

    Accesati aici Pagina Foratom a evenimentului.

    In perioada 29 noiembrie – 2 decembrie 2021 a avut loc la Paris World Nuclear Exhibition, evenimentul internațional dedicat domeniul nuclear organizat de Asociația Industriei Nucleare din Franța (GIFEN). Evenimentul reunește lideri ai industriei și reprezentanți ai autorităților din state care operează centrale nucleare sau care intenționează să își dezvolte programe nucleare proprii. În cadrul editiei din acest an, au participat 612 firme expozante din 83 de tari, 18.ooo de vizitatori si au fost organizate 3.800 de intalniri bilaterale ale industriei nucleare. ROMATOM a fost prezenta cu un stand care s-a bucurat de atentia companiilor din domeniul nuclear interesate de proiecte in domeniul nuclear din Romania si de parteneriate cu firme romane.

    Link eveniment: https://www.world-nuclear-exhibition.com/en-gb.html 

    Organizaţia Industriei Canadiene Nucleare (OCNI), ROMATOM, Energynomics, Nuclearelectrica şi Ambasada Canadei ȋn Romȃnia au plăcerea de a vă invita să participaţi la sesiunea de ȋntȃlniri din cadrul evenimentul online “Parteneriatul Canada-Romȃnia ȋn Domeniul Tehnologiilor Nucleare” pe care ȋl organizam ȋn perioada 2-3 martie 2021.

     Evenimentul online “Parteneriatul Canada-Romȃnia ȋn Domeniul Tehnologiilor Nucleare” are drept scop promovarea parteneriatului ȋndelungat dintre Canada şi Romȃnia ȋn sectorul nuclear şi dezbaterea viitoarelor investiţii romȃneşti ȋn domeniul nuclear.

    Link eveniment si inregistrare: http://www.energynomics.ro/ro/eveniment-energynomics/parteneriatul-canada-romania-in-domeniul-tehnologiilor-nucleare-2-3-martie-2021/ 

    • 1 Eveniment FORATOM – Nuclear Journey to 2050, 6-7 Iunie 2022 Helsinki
    • 2 29 noiembrie - 2 decembrie 2021
    • 3 2-3 martie 2021