ROMATOM: Încheierea acordului dintre EdF Energy și China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru realizarea a doua unități nucleare la Hinkley Point C (HPC) reprezintă un pas important pentru industria nucleară europeană!
Asociația Forumul Atomic Român – ROMATOM, reprezentând industria nucleară din România, își exprimă satisfacția pentru semnarea Acordului Strategic dintre EdF Energy și China General Nuclear Power Corporation (CGN). Acordul vizează investiția pentru construirea, punerea în funcțiune și operarea a doua unități nucleare la Hinkley Point C (HPC), în Somerset, în sud-vestul Angliei. Cooperarea are in vedere și dezvoltările ulterioare pentru construcția a două noi unități nucleare pe amplasamentul Sizewell din Suffolk, precum și posibila autorizare și construcție a unui reactor nuclear de concepție chineza, de tip ‘Hualong’ la Bradwell, Essex.
,,Acest acord are o deosebită conotație pentru industria nucleară europeană, fapt salutat și de Forumul Atomic European – FORATOM prin comunicatul de presa din 22 octombrie 2015. Trebuie să remarcăm coincidența fericită dintre semnarea acordului EdF Energy și CGN pentru realizarea proiectului HPC din Marea Britanie și aprobarea Memorandumului de Înțelegere dintre Nuclearelectrica și CGN privind privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă de către Adunarea Generala Extraordinară a Acționarilor SNN. Pentru România, dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă are implicații pozitive la nivelul sistemului energetic, la nivelul economiei și industriei naționale. Sperăm într-o evolutie pozitivă prin intrarea in faza finală a procedurii de selecție și anume negocierea și finalizarea Acordului Investitorilor și ale Actului Constitutiv în vederea înființării noii companii de proiect pentru construcția și finalizarea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă și trecerea la faza lucrărilor efective”, a declarat Marius Gheorghiu, Directorul General al ELCOMEX IEA, firma care detine presedintia ROMATOM.
Finalizarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă va contribui la creșterea securității energetice, reducerea emisiilor de carbon și asigurarea unei energii electrice la prețuri suportabile pentru consumatori. În același timp, se va înregistra o revigorarea semnificativă a mediului economic și de afaceri autohnton, prin implicarea industriei naționale din domeniile producției de echipamente și componente, construcțiilor-montajului și al ingineriei în execuția și operarea noilor unități, CGN recunoscând ”capacitatea tehnică și interesul subcontractorilor locali de a subcontracta porțiuni din contractul de Inginerie, Procurare si Constructie, în conformitate cu legea aplicabilă”. În afara beneficiilor economice, trebuie menționată componenta de resurse umane, proiectul având capacitatea de a atrage forță de muncă calificată.
***
Despre ROMATOM:
ROMATOM a pornit la drum pe 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum și două asociatii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Român. În prezent, ROMATOM numără peste 30 de membri.
Asociația are drept scop utilizarea în scopuri pașnice a energiei nucleare în România și promovarea unui program nuclear național, precum și coordonarea tuturor activităților asumate prin aderarea și participarea Asociației la FORATOM – Forumul Atomic European. Totodată, ROMATOM militează pentru protecția și promovarea intereselor membrilor săi, reprezentând vocea industriei nucleare naționale, având în vedere nivelul tehnologic și de know-how dobândite, în vederea fructificării acestora în practică.
Surse:
http://media.edfenergy.com/r/960/agreements_in_place_for_construction_of_hinkley_point_c