Constituirea comitetului de coordonare pentru implementarea Proiectului U3 si 4
iulie 15, 2020 0

Bucuresti, 15.07.2020

Comunicat de presa

 

 

Forumul Atomic Roman (“ROMATOM”), asociatia industriei nucleare din Romania, saluta decizia Primului Ministru de a constitui Comitetul de coordonare strategica pentru implementarea Proiectului Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda, comitet care va fi responsabil pentru analiza, cristalizarea si fundamentarea deciziilor strategice si a masurilor pentru implementarea Proiectului.

ROMATOM considera deosebit de importanta adoptarea acestei decizii de catre Primul Ministru al Romaniei, reprezent

and un element de progres in cresterea capacitatii de productie din surse nucleare in Romania, in special in contextul politicilor europene de decarbonizare si a tintelor de mediu asumate de Romania cu orizontul anului 2050. In baza experientei castigate la finalizarea unitatilor nucleare precedente, dar si din alte proiecte de mare complexitate, industria nucleara din Romania are mari asteptari privind finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect cu un rol major in cresterea nivelului de industrializare al Romaniei.

Dezvoltarea de capacitati aditionale de productie a energiei nucleare in Romania este prevazuta atat in Strategia energetica a Romaniei 2019-2030 cu perspectiva anului 2050 cat si in Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice 2021-2030 (“PNIESC”), energia nucleara reprezentand un pilon al decarbonizarii cat si unul al asigurarii securitatii energetice in Romania.

In prezent, in Romania energia nucleara asigura aproximativ 18% din necesarul de energie electrica si 33% din totalul electricitatii cu emisii reduse de carbon. Industria nucleara orizontala din Romania asigura 11.000 locuri de munca, numar ce ar putea creste la 19.000 in contextul demararii unor noi proiecte nucleare[1], generand o cifra de afaceri de 590 milioane Euro. Conform studiului realizat de ROMATOM cu privire la capabilitatea industriei nucleare romanesti de a participa la Proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, actualizat la nivelul anului 2018, se estimeaza ca potenţiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea proiectului cu bunuri si servicii  este evaluata la cca 1 – 1,6 miliarde Euro, ceea ce ar reprezenta intre 25 si 40 % din valoarea totală a contractului de Inginerie, Procurare, Constructie si Punere in functiune (EPCC).

Constituirea Comitetului de coordonare strategica pentru implementarea Proiectului Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda reprezinta un semnal pozitiv pentru industria nucleara din Romania si, prin impactul benefic al acestui proiect strategic de investitii, si pentru economia romaneasca in general, prin crearea de noi locuri de munca, atragerea si retentia specialistilor in Romania, stimularea educatiei si a cercetarii, a proiectarii, a  industriei constructoare de echipamente, a furnizarii de lucrari si servicii conexe domeniului nuclear. Continuarea programului nuclear in Romania va pune in valoarea experienta de operare deja dobandita la Unitatile 1 si 2 si va contribui la asigurarea independentei energetice a tarii noastre si la mentinerea unui mix energetic echilibrat si diversificat cu impact direct asupra tarifului la energie electrica pentru populatie. Stimularea investitiilor in sectorul energetic reprezinta deopotriva o masura necesara de relansare economica post-criza generata de pandemia de COVID 19 iar membrii ROMATOM urmaresc cu interes posibilitatea de a contribui la acest demers” – Lucian Rusu, Presedinte ROMATOM

 

Despre ROMATOM:

ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum si doua asociatii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Roman. In prezent, ROMATOM numara peste 30 de membri.

Asociatia are drept scop promovarea utilizarii in scopuri pasnice a energiei nucleare în Romania si susținerea programului nuclear national, precum si coordonarea tuturor activitatilor asumate prin aderarea si participarea Asociatiei la FORATOM – Forumul Atomic European. Totodata, ROMATOM militeaza pentru protectia si promovarea intereselor membrilor sai, reprezentand vocea industriei nucleare nationale, avand in vedere nivelul tehnologic si de know-how dobandite, in vederea fructificarii acestora in practica.http://romatom.org.ro/

 

[1]Studiul Deloitte ‘Impact Report – Vision to 2050’, aprilie 2019 (studiu comandat de FORATOM si realizat cu sprijinul ROMATOM si al partenerilor: SN Nuclearelectrica SA, Walter Tosto Bucuresti, Automatica si Kinectrics)