Declaratie comuna a industriei nucleare in marja COP 27 privind sustinerea energiei nucleare
noiembrie 17, 2022 0

ROMATOM alaturi de asociatiile industriei nucleare la nivel international: Canadian Nuclear Association, Japan Atomic Industrial Forum, Nuclear Energy Institute din SUA, Nuclear Industry Association, Nuclear Europe si World Nuclear Association au emis o declaratie comuna in marja COP 27 privind rolul strategic al energiei nucleare in actualul context geopolitic.

Energia nucleară este o sursă de energie sigură, accesibilă și curată, disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu o vastă experiență de operare la nivel international. In actuala criza energetica, energia nucleara are o contributie importanta in asigurarea securitatii in aprovizionare precum si a obiectivelor de decarbonizare.

Industria nucleara a solicitat factorilor de decizie sa ia in calcul potentialul energiei nucleare de a sustine relansarea economica si tranzitia climatica la nivel global. Astfel,

  • Investițiile în construcția de noi centrale nucleare ar trebui intensificate și accelerate pentru a spori contribuția energiei nucleare în rețelele energetice până în 2030, ceea ce ar avea un impact semnificativ, imediat și pe termen lung, asupra reducerii emisiilor de CO2. Diferitele cadre financiare disponibile în întreaga lume lume (atât în sectorul privat, cât și în cel public) ar trebui reorientate pentru a permite o mai mare acoperire a energiei nucleare. Rolul energiei nucleare ar trebui privit din punct de vedere strategic, recunoscând pe deplin contribuția sa la securitatea aprovizionării cu energie, prețuri accesibile și stabile la energie și la decarbonizare, în strânsă cooperare cu alte proiecte cu emisii reduse de dioxid de carbon, cum ar fi energia hidroelectrică, eoliană și solară.
  • novatia in domeniul nuclear și cercetarea pentru toate tehnologiile de reactoare ar trebui să fie accelerate  la scară globală, utilizând pe deplin și aplicațiile non-lectrice,  cum ar fi producția de hidrogen curat, căldura industrială, încălzirea urbană, desalinizarea.. Energia nucleară este o sursă curată de energie de bază capabilă să susțină dezvoltarea surselor regenerabile intermitente. Semnatarii propus să se acorde un sprijin suplimentar pentru cercetarea, dezvoltarea și educația în domeniul nuclear, pentru a accelera lansarea pe piață a noilor concepte nucleare cum ar fi reactoarele de generația a IV-a, precum și pentru a pregăti următoarea generație de operatori nucleari.
  • Stimularea productiei de hidrogen curat din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon. Energia nucleara poate asigura unul dintre cele mai mici costuri pentru hidrogenul curat (până la 2 euro/kg) datorită productiei in banda. Prin urmare, strategiile privind hidrogenul curat din întreaga lume ar trebui să includă TOATE tehnologiile cu emisii reduse de dioxid de carbon, nu doar sursele regenerabile.
  • Proiectele nucleare necesită o planificare strategică și o viziune pe termen lung. O bună cooperare între factorii de decizie la nivel politic, comunitatea financiară, industria și alte părți interesate este necesară pentru a se asigura că beneficiile energiei nucleare sunt maximizate în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare. Aspectele de mediu, sociale și economice ale energiei nucleare ar trebui să fie recunoscute pe deplin de către factorii de decizie in elaborarea strategiilor energetice ale viitorului.

Declaratia comuna a industriei nucleare poate fi accesata aici

Preluare in mass-media: https://world-nuclear-news.org/Articles/Industry-associations-highlight-key-role-of-nuclea