Menţinerea şi dezvoltarea unei industrii orizontale puternice, preocupare pe care o au si alte State Membre ale Uniunii Europene, reprezintă o garanţie de securitate naţională şi de reconectare a unei parţi importante a industriei naţionale la domeniul de vârf al producţiei de echipamente şi livrării de servicii destinate centralelor nuclearoelectrice, ceea ce va conduce la ridicarea şi consolidarea nivelului tehnic al industriei romaneşti, contribuind totodată la creşterea competitivităţii pe pieţele externe.
ROMATOM a realizat un studiu pe un număr de 42 de societăţi cu o cifră totală de afaceri de cca. 590 milioane Euro, se estimează că potenţiala participare a industriei nucleare româneşti la finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă cu bunurile și serviciile identificate în cadrul prezentului studiu este evaluată la cca 1 – 1,6 miliarde Euro, ceea ce ar reprezenta intre 25 si 40 % din valoarea totală a contractului de Inginerie, Procurare, Constructie si Punere in functiune (EPCC), asadar o contribuţie importantă, cu impact deosebit asupra economiei naţionale si reindustrializarii acesteia. Valoarea efectiva a contributiei depinde de valoarea contractului EPCC insa nu poate scadea sub 25%.
De asemenea, se estimează ca industria locală poate asigura un număr de 19.000 locuri de muncă dedicate finalizării Proiectului Unităţilor 3 şi 4 (11.000 existente la care se pot adauga 8.000 locuri de munca care se pot crea in condiţiile realizării proiectului).