Forumul Atomic Roman (ROMATOM) prezent la Expozitia Mondiala Nucleara (WNE 2021) alaturi de gigantii industriei nucleare
decembrie 14, 2021 0

Forumul Atomic Roman (ROMATOM) prezent la Expozitia Mondiala Nucleara (WNE 2021) alaturi de gigantii industriei nucleare

 

ROMATOM a fost prezenta, in premiera, in calitate de expozant in cadrul Expozitiei Mondiale Nucleare, organizata la Paris, Franta, de catre Asociatia Industriei Nucleare din Franta (GIFEN), in perioada 30.11.2021 – 02.12.2021.

Romania deruleaza in prezent o serie de proiecte de investitii in domeniul nuclear de importanta strategica la nivel national si regional precum retehnologizarea Unitatii 1 de la CNE Cernavoda, proiectul Unitatilor 3 si 4, Instalatia de Detritiere, Demonstratorul de generatie IV Alfred, proiecte aliniate obiectivelor de decarbonare ale Romaniei, energia nucleara reprezentand o componenta importanta a strategiilor nationale. Capabilitatea industriei nucleare din Romania de a contribui la implementarea de noi proiecte nucleare este estimata de pana la 40% din valoarea unui contract de Inginerie, Procurare si Constructie. Conform declaratiilor oficiale din cadrul conferintei, energia nucleara cunoaste o renastere la nivel mondial, fiind recunoscute contributia la combatarea incalzirii climatice, inovatiile care fac ca implementarea de noi proiecte nucleare sa fie mai eficienta din punct de vedere al costurilor si rapida, precum si beneficiile sociale si economice ale energiei nucleare. La nivelul Statelor Membre UE, energia nucleara asigura peste 1 milion de locuri de munca si 500 miliarde de Euro contributie in PIB. Se estimeaza ca pana in 2050, industria nucleara va asigura 1,3 milioane locuri de munca daca proiectele curente la nivel european vor fi finalizate.

In Romania, industria nucleara asigura in prezent 12.600 locuri de munca, cifra care va creste la 20.000 la momentul implementarii proiectelor nucleare demarate si asigura o contributie de 5,7 miliarde Euro in PIB-ul national.

In cadrul WNE, standul ROMATOM a primit vizita oficiala a Ministrului Energiei, Virgil-Daniel Popescu, a Ministrului delegat pentru industrie din Franta, dna. Agnès Pannier-Runacher precum si a numeroase companii internationale din lantul de aprovizionare nuclear interesate de proiectele de investitii din Romania precum si de capabilitatile industriei locale.

In marja WNE, ROMATOM si Asociatia Industriei Canadiene/ Canadian Nuclear Association (CNA) au semnat un Memorandum de intelegere privind cooperarea dintre cele doua industrii pentru implementarea reactoarele CANDU la CNE Cernavoda, reabilitarea și extinderea duratei de viață a reactoarelor existente și promovarea reactoarelor modulare mici, reactoarelor avansate și a cercetării aferente, cooperarea in domeniul pregatirii resurselor umane, activităților de dezvoltare și inovare în ambele țări, precum și în terțe țări.

De asemenea, ROMATOM a initiat o actiune privind cooperarea cu industria nucleara din Franta, convenind cu GIFEN ca intr-o prima faza sa se incheie un Memorandum similar, pana la finele trimestrului I al anului 2022.

Apreciem faptul ca participarea ROMATOM la WNE a reprezentat un semnal puternic al industriei nucleare romanesti cu privire la capabilitatile si proiectele nationale care se inscriu in renasterea nucleara la nivel global. De asemenea, progresele realizate in cadrul Proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda precum si intentia Romaniei recent anuntata de a fi in prima linie a dezvoltarii si implementarii tehnologiei SMR pe plan local au sporit interesul international pentru potentiale colaborari cu firme din Romania. Discutiile vor continua la nivel fata-in-fata, ROMATOM intentionand sa fie pregatita pentru valorificarea capabilitatilor locale in cadrul proiectelor din Romania dar si a unor proiecte transfrontaliere, alaturi de parteneri strategici.” – Lucian Rusu, Presedinte ROMATOM.

La nivel european si international se constata o revigorare a interesului pentru proiecte nucleare, unul dintre factorii determinati fiind si actuala criza a preturilor la energie si gaze naturale precum si nevoia statelor de a-si asigura independenta energetica si rezilienta retelelor de alimentare in fata unor evenimente extreme. Prin progres tehnologic, proiectele nucleare au devenit mai eficiente, flexible si usor de construit, fiind un motor al tranzitiei energetice catre o economie fara emisii de carbon. De asemenea, in contextul discutiei despre o taxonomie globala, trebuie sa abordam fiecare sursa de energie din perspectiva impactului economic, social si de mediu si sa analizam emisiile pe intregul ciclu de viata, energia nucleara fiind un candidat puternic pentru toate criteriile mentionate” – Teodor Chirica, Presedinte onorific ROMATOM.

 

Despre WNE

Expoziția Internațională a Energiei (WNE) reprezintă evenimentul internațional dedicat domeniul nuclear organizat de Asociația Industriei Nucleare din Franța (GIFEN). Cea de-a patra editie a WNE a reunit peste 600 de firme expozante si 18.000 de participanti in cele 3 zile de eveniment, care s-a desfasurat intr-un spatiu de cca 60.000 metrii patrati. In cadrul WNE au fost abordate subiecte de actualitate precum reactoare modulare de mici dimensiuni, inovatii in gestionarea deseurilor radioactive, digitalizare, sisteme pasive de siguranta, sustenabilitate, responsabilitatea social corporatista si investitii in comunitate, ciclu nuclear integrat si economia circulara.

Despre ROMATOM

Asociatia Forumul Atomic Roman (ROMATOM) a fost infiintata in 2001 si in prezent numara 44 de membri cu activitate in domeniul nuclear si domenii conexe, de la cercetare, inginerie, productia de echipamente, constructii pana la operarea de centrale nucleare, mentenanta, ciclu integrat de combustibil nuclear. ROMATOM promoveaza utilizarea energiei nucleare in scopuri pasnice si este activa in cadrul consultarilor publice la nivel national si european , reprezentand interesele membrilor sai prin parteneriate cu asociatiile nationale si internationale precum asociatia industriei nucleare europene – FORATOM.