Asociatia Nucleara Canadiana (CNA) si Forumul Atomic Roman (ROMATOM) au semnat un Memorandum de Intelegere
noiembrie 30, 2021 0

  

Industriile nucleare din Canada si Romania anunta formarea unui nou parteneriat pentru promovarea cooperarii in domeniul nuclear civil 

Asociatia Nucleara Canadiana (CNA) si Forumul Atomic Roman (ROMATOM) au semnat un Memorandum de Intelegere

PARIS (30 noiembrie 2021) – Asociatia Nucleara Canadiana (CNA) si Forumul Atomic Roman (ROMATOM) au semnat un Memorandum de Intelegere pentru a promova utilizarea energiei nucleare la nivel international prin operarea eficienta a centralelor nucleare existente si dezvoltarea de noi tehnologii nucleare, inclusiv pentru a intensifica relatiile comerciale dintre cele doua asociatii in domeniul nuclear civil.

Memorandumul intareste relatiile de cooperare existente dintre cele doua tari in domeniul nuclear si pune accentul pe dezvoltarea de noi reactoare CANDU in Romania, retehnologizarea celor existente, promovarea tehnologiei reactoarelor nucleare de mici dimensiuni si a reactorilor avansati, inclusiv intensificarea activitatilor de cercetare, dezvoltare si inovatie in cele doua tari precum si in tari terte.

Memorandumul a fost semnat la Ambasada Canadei din Paris, in marja Expozitiei Nucleare Internationale (WNE), in prezenta Ministrului Energiei din Romania, dl. Virgil-Daniel Popescu, a Presedintelui si Directorului Executiv al Atomic Energy of Canada Limited (AECL), dl. Fred Dermarkar si a Insarcinatului cu Afaceri din partea Ambasadei Canadei, dna. Amy Baker.

Semnarea acestui Memorandum reprezinta continuarea programului nostru de a incheia parteneriate cu asociatii de top din industria nucleara la nivel global”, a declarat Presedintele si Directorului Executiv al CNA, dl. John Gorman. “Parteneriatul dintre Canada si Romania in domeniul nuclear are o istorie de decenii. Energia nucleara deja joaca un rol important in asigurarea productiei de energie in Romania, cu doua reactoare CANDU in operare la CNE Cernavoda. Romania a adoptat politici energetice care prevad construirea a doua unitati nucleare noi la Cernavoda pana in 2031 si retehnologizarea Unitatii 1 intre 2026-2028”.

Sunt bucuros de oportunitatea semnarii acestui Memorandum, astazi, intre Forumul Atomic Roman si Asociatia Nucleara Canadiana, in ajunul Zilei Nationale a Romaniei, din partea industriei nucleare romane,  parteneriat care intareste cooperarea traditionala dintre cele doua industrii. Romania este ferm angajata in continuarea si extinderea programului nuclear national, promovand rolul energiei nucleare in cadrul politicilor de decarbonare Green Deal, alaturi de alte tehnologii fara emisii de carbon. Semnarea acordului de astazi, plaseaza industria nucleara romana deja ancorata in spatiul european, in cadrul mai larg de cooperare transatlantic, in lupta comuna pentru o planeta curata” – Teodor Chirica, Presedinte onorific ROMATOM.

Prin Memorandum, cele doua asociatii  convin sa:

  • Intensifice cooperarea dintre Romania si Canada in domeniul comercial si al investitiilor in programe nucleare civile, pe baza parteneriatelor solide existente intre industriile nucleare din Romania si Canada
  • Exploreze politici de interes comun in domeniul nuclear, inclusiv privind rolul energiei nucleare in atenuarea schimbarilor climatice si integrarea energiei nucleare cu cea regenerabila
  • Consolidarea eforturilor de promovare a energiei curate si a unei taxonomii globale care sa includa energia nucleara
  • Incurajarea cooperarii in alte domenii conexe nuclearului precum productia de izotopi medicali si de hidrogen curat
  • Cooperarea in domeniul resurselor umane si al pregatirii personalului in cele doua tari.

 

Despre CNA

Asociatia Nucleara Canadiana (CNA) reprezinta vocea industriei nucleare din Canada inca din 1960. Lucrand alaturi de membrii sai si comunitatile din care face parte, CNA promoveaza interesele industriei nucleare la nivel national si international, prin cooperare cu guvernele in elaborarea politicilor energetice si prin informarea continua a populatiei cu privire la beneficiile energiei nucleare pentru mediu, economie si societatea canadiana.

 

Despre ROMATOM

Asociatia Forumul Atomic Roman (ROMATOM) a fost infiintata in 2001 si in prezent numara 44 de membri cu activitate in domeniul nuclear si domenii conexe, de la cercetare, inginerie, productia de echipamente, constructii pana la operarea de centrale nucleare, mentenanta, ciclu integrat de combustibil nuclear. ROMATOM promoveaza utilizarea energiei nucleare in scopuri pasnice si este activa in cadrul consultarilor publice la nivel national si european , reprezentand interesele membrilor sai prin parteneriate cu asociatiile nationale si internationale precum asociatia industriei nucleare europene – FORATOM.

 

Contacte media

ROMATOM:

Catalin Minea

Director General

Romatom.secretary@gmail.com

secretariat.general@romatom.org.ro

 

CNA

Chelsea Ferguson

Communications Officer

Canadian Nuclear Association

communications@cna.ca