Contract incheiat intre RATEN si Asociatia Ansaldo Nucleare – Reinvent Energy pentru proiectul ALFRED
noiembrie 25, 2021 0

RATEN (Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara) semnează cu Asociatia Ansaldo Nucleare – Reinvent Energy contractul pentru construirea infrastructurii de cercetare cheie, în vederea dezvoltării reactorilor rapizi răciţi cu plumb în România

 

În cursa pentru implementarea reactorilor nucleari de generaţie IV, infrastructura de cercetare-suport de ultimă oră joacă un rol crucial în dezvoltarea tehnologiilor necesare, asigurând cadrul pentru obţinerea unor date experimentale.

Proiectul ALFRED-Etapa 1, coordonat de RATEN şi desfăşurat pe pacursul a aproximativ doi ani, vizează o strânsă colaborare între companiile internaţionale şi cele din plan local pentru realizarea acestui deziderat. În cadrul proiectului, consorţiul dintre Ansaldo Nucleare din Italia şi Reinvent Energy din România a câştigat un contract în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro pentru proiectarea, dotarea, instalarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei experimentale ATHENA. Consorţiul este susţinut de partenerii italieni ENEA şi SRS pentru proiectarea conceptuală şi detaliată a elementelor tehnologice, respectiv de partenerii români ISPE şi Somet pentru lucrările civile şi activităţile care ţin de instalarea propriu-zisă.

ATHENA (Advanced Thermo-Hydraulics Experiment for Nuclear Application) este o instalaţie de tip piscină de 2,21 MW, umplută cu 880 de tone de plumb topit. În cadrul ei se vor regăsi elemente realizate la scară ale tehnologiei LFR (reactori rapizi răciţi cu plumb), similare celor aferente sistemului ALFRED (Advanced Lead-cooled Fast Reactor European Demonstrator). Obiectivele principale ale realizării instalaţiei ATHENA vizează aspecte cheie din sfera cercetare-dezvoltare (controlul chimic, interacţiunea plumbului cu apa), precum şi testarea statică şi dinamică a fenomenelor termohidraulice din timpul operării în condiţii normale sau de accident a unui reactor de tip LFR. ATHENA va fi amplasată pe platforma nucleară  RATEN ICN din Mioveni, în judeţul Argeş.

„ATHENA va întruchipa cea mai mare infrastructură de cercetare pentru tehnologia LFR din Europa,” a afirmat Luca Manuelli, Director Executiv al Ansaldo Nucleare. „Rezultatele experimentale obţinute vor fi esenţiale pentru implementarea ALFRED în România şi în Europa. Colaborarea dintre institutele de cercetare şi reprezentanţii din industrie va fi o punte pentru dezvoltarea mai rapidă a tehnologiilor nucleare avansate cu elemente de tip SMR, astfel încât energia nucleară să devină mai curată, mai sigură şi mai sustenabilă, în contextul tranziţiei energetice la nivel european.”

„ATHENA reprezintă primul pas din cadrul unei infrastructuri tehnologice complexe, prin care vom putea înţelege şi valida noţiuni din domeniul fizicii şi al tehnologiei legate de viitoarea generaţie de centrale nucleare răcite cu plumb,” a declarat Cătălin Ducu, Director General al RATEN. „ATHENA este piatra de temelie a unui proiect ambiţios, infrastructura ALFRED, şi reprezintă o oportunitate extraordinară pentru regiunea Sud-Muntenia, din perspectiva formării unor profesionişti români cu competenţe avansate, precum şi pentru susţinerea programului european de cercetare-dezvoltare.”

„Industria românească este profund implicată în acest proiect important, aşadar suntem onoraţi că putem aduce, la rândul nostru, un aport considerabil,” a declarat Marius Gheorghiu, Director General al Reinvent Energy. „La fel ca partenerii noştri, credem cu tărie într-un viitor sănătos, verde, bazat pe sustenabilitate, calitate şi inovare.”