WALTER TOSTO WTB – Scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei
noiembrie 2, 2020 0

WALTER TOSTO WTB – SCRISOARE DESCHISA CATRE GUVERNUL ROMANIEI

  Bucuresti, 02.11.2020

 Lucian Rusu este Directorul General al Walter Tosto WTB care aparține Grupului Tosto (ultima cifră de afaceri: 220 milioane de Euro, angajați: 1200), un grup de companii cu activități de producție cu sedii în Italia și România, considerate printre cei mai importanți producători de echipamente critice pentru instalații industriale din întreaga lume.

  

 În București există o speculație imobiliară care ar putea cauza daune industriei din România

 

În anul 2012, grupul Tosto a preluat la București societatea FECNE (Fabrica de Echipamente pentru Centrale Nuclearo Electrice), astăzi Walter Tosto WTB, situată pe platforma industrială IMGB (Întreprinderea de Mașini Grele București).

”Când a fost achiziționată, societatea, nu mai funcționa. Cu toate acestea, putând conta pe o infrastructură cu potențial enorm și cu legături rutiere ideale pentru o industrie care are nevoie de logistică pentru tranzit excepțional, cum ar fi soseaua DN4, care conectează București de Oltenița, proiectată pentru transportul marilor produse industriale din zona IMGB catre malurile Dunării, ne-am dat seama că avea un mare potențial de creștere”, afirmă dl Lucian Rusu. Am investit aproximativ 30 milioane de euro pentru modernizarea fabricii FECNE cu restructurarea uzinelor, a birourilor și a utilajelor, cu un know-how tehnologic italian, organizând cursuri de înaltă specializare la fața locului pentru operatorii mecanici și tehnici.

În câțiva ani, FECNE s-a poziționat pe piață ca producator de primă linie internațională – calificându-se în sectorul specific în care furnizeaza pentru mari companii din domeniul petrolier, chimie, petrochimie, nuclear – și au fost angajați, doar la sediul nostru din București, peste 250 salariați, inclusiv operatori calificați, tehnicieni și ingineri, precum și personal administrativ.

Recent, Grupul Tosto a investit în România pentru a construi o nouă fabrică în Oltenița, pe malul fluviului Dunărea. Aceasta este o extensie a fabricii din București și este folosită pentru a asambla echipamente de dimensiuni foarte mari – chiar și peste 900 de tone.

Rezultatul acestor investiții este acela că am construit, în favoarea pieței din România și a colectivității române, o societate independentă, care produce PIB pe piața locală și care crește de la an la an (cifra de afaceri din 2019 a depășit 25 de milioane de euro și se estimează ca va depăși 30 de milioane pe anul 2020) și garantează locuri de muncă pentru muncitorii români, aducand o gura de oxigen industriei romanesti.

Înainte de anii ’90, pe platforma IMGB lucrau mai multe societăți (FECNE, General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanic, Forja si Turnatoria IMGB), în acea zonă fiind 13.000 angajați.

 

În acel moment, toate aceste fabrici lucrau în mod interdependent, realizând produse integrate cum ar fi turbine, echipamente pentru industria energetică, nucleară, chimică și petrochimică, precum și pentru industria navală.

În anul 1998, societatea IMGB s-a privatizat fiind preluată de societatea norvegiană Kverner, achitând statului un preț foarte mic. În anul 2006, Doosan a cuparat Turnatoria si Fonta IMGB care au investit și ei în modernizarea și automatizarea utilajelor și a instalațiilor, putând conta pe o suprafață totală de peste 50 hectare.

În anii următori, fabrica a obținut performanțe ridicate de producție. În ciuda acestui lucru, din păcate, Grupul Sud-Coreean a decis să închidă fabrica din București care, conform presei, a fost vândută către SIF Banat Crișana, fiind destinată sectorului imobiliar, pentru construirea de clădiri pentru locuințe și clădiri comerciale.

Dacă această schimbare de utilizare s-ar materializa, problema ar fi alarmantă pentru cea mai mare parte a economiei țării care se bazează pe producția industrială și care garantează României un nivel semnificativ de exporturi.

Construirea unor complexe neindustriale în zona IMGB, înființată încă din 1960 cu toate infrastructurile necesare operațiunilor comerciale, ar anula toate investițiile pe care diverse fabrici din sectorul mecanic le-au făcut în trecut, cu consecințe grave pentru viitorul zonei.

O astfel de speculație imobiliară într-o zonă industrială ar provoca ingreunarea activitatii companiilor producătoare si ar fi forțate să închidă sau să mute producția în altă parte.

Companiile prezente pe platforma consideră acest demers un dezastru care nu poate fi realizat în această zonă, deoarece pentru aceste proiecte imobiliare s-ar putea gasi, cu siguranță, o locație mai potrivită în alte zone urbane.

Pe de altă parte, fosta fabrică IMGB-Doosan, cu noile sale dimensiuni și capacități, ar putea să atragă investitori industriali locali sau străini pentru a relansa activitatea de producție și pentru a angaja mai mulți muncitori de la fabrică rămași, de la o zi la altă, fără un loc de muncă.

De asemenea, toate acestea s-ar întâmpla tocmai în perioada în care Centrala Nucleară de la Cernavodă, care decide să construiască două noi unități, ar avea nevoie mai mult de partenerii industriali români, ale căror companii ar putea da un impuls puternic creșterii economice locale.

În opinia mea, România are toate capacitățile pentru a putea deveni o mare putere industrială în următorii ani, dar pentru a se asigura că acest lucru se întâmplă este necesar ca să își păstreze producția, la fel cum s-a întâmplat în Coreea și Turcia.

Coreea, în trecut o țară săracă fără resurse naturale, a cărei economie se baza până în anii 1980 în special pe agricultură, a implementat o politică economică strictă, concentrându-se pe tehnologie și industrie. Consecința a fost o creștere semnificativă fiind un lider mondial în mai multe sectoare. Chiar și Turcia, în ciuda unui trecut tumultuos de lovituri de stat care a dus țara la sărăcie, a reușit să repornească industria, devenind o mare putere în sectorul energetic.

Prin urmare, Guvernul trebuie să înțeleagă importanța industriei ca forță motrice a exporturilor și să intervină pentru a o proteja și a o încuraja, cu măsuri fiscale adecvate pentru a face ca platforma să devină un parc industrial protejat.

Pentru toate cele de mai sus, consider că problema este de interes național și, prin urmare, avem încredere într-o intervenție a Guvernului român menită să prevină această speculație imobiliara dăunătoare.

Grupul Tosto este dispus să deschidă un dialog cu autoritățile pentru a discuta despre eventuale propuneri care ar evita ca destinația platformei industriale IMGB să fie modificată, cauzând daune vocației sale industriale, cu consecințe grave asupra producției și a ocupării forței de muncă naționale.

 

Cu multumiri,

 

Lucian RUSU Director General

Walter Tosto WTB SRL