Această instalație, un proiect emblematic pentru tehnologia românească, nu doar că întărește poziția României ca lider în tehnologie nucleară inovatoare în Europa, dar subliniază și angajamentul nostru ferm față de obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene. Utilizând inovații dezvoltate local de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, instalația de detritiere va reduce semnificativ emisiile de tritiu, contribuind astfel la protecția mediului și aliniindu-se cu obiectivele ESG (Environmental, Social, and Governance) ale Nuclearelectrica și ale Europei.
ROMATOM vede acest proiect nu doar ca pe o realizare tehnologică, ci și ca pe o oportunitate strategică pentru România de a-și consolida lanțul de aprovizionare în domeniul nuclear și de a încuraja dezvoltarea și exportul de tehnologie și expertiză autohtonă. Acest proiect va amplifica capacitățile locale de cercetare, dezvoltare și producție, implicând direct industria și forța de muncă din România.
În plus, ROMATOM consideră că instalația CTRF va poziționa România ca un centru de excelență european în producția și exportul de tritiu, esențial pentru combustibilul reactoarelor de fuziune ale viitorului. Cu cele mai avansate standarde de securitate nucleară, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), acest proiect va servi drept model de urmat în industria nucleară globală pentru responsabilitatea față de mediu și inovație.
„Suntem încântați să implementăm o tehnologie românească inovatoare împreună cu KHNP, un expert de top în domeniul nuclear, pentru a realiza un proiect sigur și fiabil. Instalația de Detritiere demonstrează angajamentul Nuclearelectrica față de operarea sigura și protecția mediului. Acest proiect subliniază rolul de lider al României în industria nucleară și contribuie la securitatea energetică națională”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.
„Ceremonia de inaugurare a CTRF este un moment foarte important care semnifică executarea proiectului în mod efectiv. KHNP, în colaborare cu Nuclearelectrica, va finaliza cu succes CTRF. Instalația va spori protecția mediului, contribuind în același timp la operarea în siguranță a centralei nucleare de la Cernavoda și, de asemenea, la creșterea economică a țării. Pe viitor, mă aștept ca industriile nucleare dintre România și Coreea de Sud să aibă o colaborare mai strânsă și mai puternică”, a declarat Jooho Whang, CEO al Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).
Ceremonia de inaugurare a avut loc pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavodă, unde au participat echipele Nuclearelectrica și KHNP, alături de colaboratori de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea.