NuScale Power devine membra a Forumului Atomic Roman (ROMATOM), sprijinind obiectivul Romaniei de a deveni lider in energia nucleara avansata
mai 24, 2023 0

NuScale Power devine membra a Forumului Atomic Roman (ROMATOM), sprijinind obiectivul Romaniei de a deveni lider in energia nucleara avansata

Decizia NuScale de a se alatura ROMATOM reflecta angajamentul companiei pentru implementarea initiativelor pentru energie nucleara curata in Romania

Bucuresti, 24.05.2012 – Forumul Atomic Roman (ROMATOM) anunta ca NuScale Power (NuScale) s-a alaturat asociatiei ca membru sustinator al obiectivelor asociatiei pentru dezvoltarea proiectelor energice nucleare si pentru dezvoltarea viitoarei generatii de experti, ingineri si operatori in tehnologie nucleara avansata din Romania. Aceasta decizie demonstreaza angajamentul NuScale fata de dezvoltarea energiei nucleare curate cu tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) in Romania si in regiunea europeana si recunoaste rolul si expertiza industriei nucleare romanesti.

Infiintata in 2001, ROMATOM sprijina utilizarea in siguranta si in scopuri pasnice a energiei nucleare si promoveaza dezvoltarea programului nuclear national romanesc, lansat la inceputul anilor 1970. Romania, a doua tara dupa SUA si prima tara din Europa care va implementa o centrala electrica NuScale VOYGRTM SMR, are peste 26 de ani de experienta in operarea in siguranta a centralelor nucleare. Romania are, de asemenea, peste 50 de ani de experienta in lantul de furnizare al industriei nucleare, majoritatea companiilor fiind membre ROMATOM, precum si un organism de reglementare a industriei nucleare (CNCAN) foarte respectat si riguros si un sistem robust de educatie inginereasca.

„Aderarea NuScale la ROMATOM este un moment important in activitatea noastra, contribuind la o mai buna cunoastere a capacitatilor industriei nucleare romanesti de catre partenerul american, asigurand comunitatii nucleare din Romania un loc binemeritat in dezvoltarea centralei cu reactoare modulare mici NuScale VOYGR in Romania”, a declarat dr. Teodor Chirica, Presedinte Emerit ROMATOM. „Proiectul de la Doicesti, judetul Dambovita, va deschide calea pentru mai multa flexibilitate si siguranta in Reteaua Energetica a Romaniei, si diversificare programului nuclear national.”

„NuScale este onorata sa se alature ROMATOM si sa continue relatia puternica dintre Statele Unite si Romania in industria nucleara”, a declarat John Hopkins, Presedinte si CEO NuScale. „La NuScale, ne angajam sa promovam implementarea in siguranta a reactoarelor modulare mici la nivel global. Asteptam cu nerabdare sa lucram cu comunitatea de lideri ai industriei ROMATOM pentru a creste capacitatea nucleara a Romaniei si pentru a sprijini obiectivul tarii de a deveni lider in energia nucleara avansata cu zero carbon in intreaga regiune.”

Acest anunt se bazeaza pe colaborarea existenta in domeniul energiei nucleare dintre NuScale Power, SN Nuclearelectrica SA (SNN) si RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea proiectelor SMR in Romania, infiintata si detinuta in comun de SNN si Nova Power & Gas S.R.L., o companie energetica romaneasca. In 2021, NuScale si SNN au semnat un acord de colaborare pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 cu sase module, de 462 MWe in Romania, pana la sfarsitul acestui deceniu, iar la inceputul acestui an, NuScale si RoPower au inceput prima etapa a Studiului FEED (Lucrarile de inginerie si design front-end) pentru a analiza in detaliu amplasamentul preferat pentru o potentiala implementare a centralei de tip SMR in Doicesti. Pe 20 mai 2023, la Summitul G7 din Japonia, Administratia Biden a anuntat un angajament global public-privat de pana la 275 milioane USD pentru a avansa instalarea unei centrale electrice NuScale VOYGR SMR in Romania, prin etapa a doua a studiului FEED. Dupa prima centrala de tip SMR planificata de NuScale VOYGR in SUA, Romania are potentialul de a gazdui a doua centrala SMR din lume si prima din Europa si de a deveni un catalizator pentru dezvoltarea centralelor SMR in regiune, precum si o baza pentru sustinerea operatiunilor acestei noi tehnologii in alte tari.

Despre ROMATOM

Forumul Atomic Roman – ROMATOM este persoana juridica romana privata, uniune independenta reprezentativa la nivel national, fara scop patrimonial sau lucrativ, neguvernamentala, nonprofit, apolitica, constituita din membri asociati sau sustinatori. Membrii sai sunt persoane juridice romane si/sau straine care au ca obiect de activitate producerea de energie electrica si termica prin procese nucleare sau sunt furnizori de bunuri si prestatori de servicii din industria nucleara romaneasca, precum si alte persoane juridice care desfasoara activitati in domeniul energeticii. ROMATOM sprijina utilizarea in siguranta si in scopuri pasnice a energiei nucleare, promoveaza dezvoltarea programului nuclear national romanesc, si reprezinta interesele membrilor prin aderarea si participarea Asociatiei la Nuclear Europe – Forumul Atomic European.

Despre NuScale Power

NuScale Power Corporation (NYSE: SMR) este furnizorul lider in industrie de tehnologie nucleara proprie si inovatoare, avansata, cu reactoare modulare mici, cu misiunea de a ajuta la alimentarea tranzitiei energetice globale prin furnizarea de energie fara carbon sigura, scalabila si fiabila. Centralele revolutionare VOYGR™ SMR ale companiei sunt alimentate de NuScale Power Module™, un reactor cu apa sub presiune de mici dimensiuni, sigur, care poate genera 77 de megawati de energie electrica (MWe) sau 250 de megawati de energie termica (brut) si poate fi scalat pentru a satisface nevoile clientilor prin intermediul unei serii de configuratii flexibile de pana la 924 MWe (12 module) capacitate de generare.

Fiind primul si singurul SMR care are designul certificat de catre Comisia de Reglementare Nucleara din SUA, NuScale se afla intr-o pozitie privilegiata pentru a deservi dezvoltatori din intreaga lume prin furnizarea de energie nucleara pentru generarea de electricitate, incalzire centralizata, desalinizare, productie de hidrogen la scara comerciala si alte aplicatii de caldura de proces.

Fondata in 2007, NuScale are sediul in Portland, Ore. Pentru a afla mai multe, vizitati site-ul web NuScale Power sau urmariti-ne pe Twitter, Facebook, LinkedIn si Instagram.