România ar trebui să accelereze dezvoltarea lanțului valoric nuclear local
octombrie 20, 2023 0

În mai puțin de un deceniu, se anticipează că România va investi peste 10 miliarde de euro pentru un nou început al industriei sale nucleare și încă 30 de ani de existență. Departe de a fi lipsite de importanță, modernizarea unității 1 de la Cernavodă, cu cei 700 MW ai săi, și noile capacități (o unitate SMR și încă 2 unități la Cernavodă) însumând 1.842 MW pentru producere de energie fără emisii de carbon, reprezintă doar o parte a poveștii. La fel de importantă, din punct de vedere economic și al securității, este existența unui lanț valoric nuclear puternic, localizat în România.

Acum este momentul să acționăm pentru acest obiectiv, au convenit unii dintre cei mai mari furnizori de tehnologie în cadrul „Forumului Energiei”, organizat recent de Camera de Comerț Italiană în România, cu sprijinul Asociației Centrul Român al Energiei și Energynomics.

Daniel Predescu, președintele Romatom, a vorbit despre eforturile comune ale asociației și ale companiei Nuclearelectrica (SNN) de a identifica companii locale din zona de producție și servicii care să poată deveni furnizori pentru asemenea proiecte naționale majore, astfel încât să creeze un lanț de aprovizionare puternic. În acest sens, „companiile italiene care activează în România sunt în fruntea listei pentru că sunt capabile să furnizeze echipamente principale și auxiliare pentru centrale nucleare, pentru materii prime într-o gamă largă de servicii industriale la un nivel ridicat de complexitate și calitate”, a spus Daniel Predescu. Forumul Atomic Român – ROMATOM este asociația care reunește aproape  60 de companii care au ca obiect de activitate producerea de energie electrică și termică prin procese nucleare sau sunt furnizori de bunuri și prestatori de servicii în industria nucleară românească.

Unele dintre cele mai mari companii din lume au anunțat deja că au întreaga capacitate de producție pentru echipamente nucleare rezervată pentru următorii 10 ani, a precizat Daniel Predescu, deschizând discuția despre riscul potențial ca proiectele nucleare românești să fie întârziate din cauza unor blocaje în lanțul de aprovizionare.

Citiți articolul complet pe www.energynomics.ro