ROMATOM saluta ratificarea Acordului Romania – SUA privind colaborarea in domeniul nuclear
iunie 24, 2021 0

Comunicat de presa

 

Forumul Atomic Roman, “ROMATOM”, reprezentand asociatia industriei nucleare din Romania, saluta adoptarea de catre Senatul Romaniei a proiectului de lege privind ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in sectorul energiei nucleare civile din Romania, in speta pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda si a Proiectului Unitatilor 3 si 4, dovedind puternica sustinere a domeniului nuclear de catre intreg spectrul politic romanesc reprezentat in Parlamentul Romaniei.

Acest Acord Interguvernamental de cooperare in domeniul nuclear parafat in toamna anului 2020 reprezinta un progres semnificativ realizat pentru avansarea proiectelor nucleare din Romania, cu rol strategic in asigurarea independentei si securitatii energetice si atingerii tintelor de decarbonizare asumate de Romania in cadrul noului Green Deal European.

Romania beneficiaza de experienta de operare acumulata de-a lungul functionarii Unitatilor 1 si 2, forta de munca calificata, o industrie orizontala matura si capabila sa participe semnificativ la realizarea de noi proiecte nucleare. Asumarea de catre autoritatile statutului roman a parteneriatului transatlantic pentru realizarea proiectelor nucleare strategice intre Romania si SUA reprezinta un semnal pozitiv pentru industria locala, deschizand totodata perspective pentru dezvoltarea educatiei, a cercetarii si a inovatiei in domeniul nuclear” – Teodor Chirica, Presedinte onorific ROMATOM.

In prezent, industria nucleara din Romania are o cifra de afaceri anuala de 590 milioane Euro si asigura 11.000 locuri de munca, cifra care ar putea creste la 19.000 in contextul demararii unor proiecte nucleare noi. In baza unui studiu realizat de ROMATOM pe un numar de 42 companii romanesti specializate in domeniul nuclear si domenii conexe, se estimeaza ca potentiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea proiectului Unitatilor 3 şi 4 Cernavoda este evaluata la cca 1 – 1,6 miliarde Euro, ceea ce ar reprezenta intre 25 si 40 % din valoarea totala a contractului de Inginerie, Procurare, Constructie si Punere in functiune (EPCC).

Prin continuarea proiectelor nucleare majore din domeniul nuclear din Romania, tara noastra se inscrie in demersurile realizate la nivel european in privinta tranzitiei catre o economie cu zero emisii de carbon pana in anul 2050, energia nucleara fiind o componenta importanta a decarbonizarii, coloana vertebrala asa cum este numita de catre Comisia Europeana in raportul ‘A clean planet for all’, alaturi de energiile regenerabile. Romania este de asemenea angajata in dezvoltarea de noi tehnologii nucleare precum reactoare mici modulare si tehnologii de generatie IV prin participarea in proiectul european Alfred, expertiza dobandita prin operarea unitatilor nucleare existente si a celor noi reprezentand o resursa importanta pe baza careia putem capitaliza si dezvolta mai departe” – Lucian Rusu, Director General ROMATOM.

Despre ROMATOM:

ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, ingloband in prezent 40 de companii si asociatii specializate in furnizarea de servicii, produse si lucrari pentru domeniul nuclear si domenii conexe.

Asociatia are drept scop promovarea utilizarii in scopuri pasnice a energiei nucleare în Romania si susținerea programului nuclear national, precum si coordonarea tuturor activitatilor asumate prin aderarea si participarea Asociatiei la FORATOM – Forumul Atomic European. Totodata, ROMATOM militeaza pentru protectia si promovarea intereselor membrilor sai, reprezentand vocea industriei nucleare nationale, avand in vedere nivelul tehnologic si de know-how dobandite, in vederea fructificarii acestora in practica. https://romatom.org.ro/