Ce este energia?

Energia este siguranță

Astăzi, energia ne permite multora dintre noi să trăim la maximum.

Dar nevoile noastre sunt într-o continuă evoluție,

Pe măsură ce nevoile energetice ale României cresc, sunt necesare noi surse de energie curată pentru îndeplinirea obiectivelor de decarbonare și pentru a garanta siguranță și stabilitate energetică.  

Play Video
În prezent, în România
Energia nucleară
  • OPEREAZĂ DOUĂ REACTOARE TIP CANDU 6, FIECARE DE 700 MWH
  • ACOPERĂ 18% DIN NEVOILE DE CONSUM ALE ROMÂNIEI
  • ASIGURĂ 33% DIN ENERGIA CURATĂ
  • EVITĂ  10 MILIOANE TONE DE EMISII DE CO2/ AN

În timp ce oferă

  • 9.000 locuri de muncă și
  • 5,7 miliarde euro contribuție la PIB, sumă ce poate acoperi costurile de funcționare ale tuturor spitalelor din România timp de 1 an. 

Tranziția către energie curată necesită surse de energie sustenabile și fără emisii de CO2

Cererea de energie va crește cu 2,1% pe an până în 2040. 

(*Studiul Agenției Internaționale de Energie)

România își propune să reducă  

(**PNIESC – Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice și
PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență)

până la 4,59 GWe de energie generată pe bază de cărbuni până în 2032
emisiile de CO2 cu 43,9% până în 2030 în comparație cu datele din 2005
dependența de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030

"Multe state identifică energia nucleară ca fiind o componentă cheie a planurilor lor climatice. SMRurile oferă costuri reduse, scalabilitate și flexibilitate și sunt ușor de integrat alături de alte surse curate de energie. Acestea pot fi dezvoltate astfel încât să răspundă nevoilor specifice ale sistemului energetic al unei țări, având capacitatea de a se adapta rapid în funcție de cerere. De asemenea, în plus, față de producerea de electricitate, SMRurile joacă un rol important în decarbonarea sectoarelor unde acest proces este dificil. Pot fi utilizate pentru producția de hidrogen curat, termoficare industrială și desalinizarea apei, astfel încât să se atingă obiectivele de decarbonare, standardele de calitate a aerului și nevoia de apă curată."

DEPARTAMENTUL DE ENERGIE AL SUA

Una dintre cele mai revoluționare tehnologii nucleare este reprezentată de reactoarele modulare mici.

O tehnologie dovedită, sustenabilă, care este Sigură, Curată, Rezilientă, Accesibilă, Scalabilă.

Reactoarele modulare mici (SMRs) sunt reactoare nucleare avansate, o soluție inovativă cu emisii scăzute de carbon, care este sigură, flexibilă, scalabilă și accesibilă. Aceste noi soluții de generare de energie electrică pot, în mod sustenabil, să răspundă cererii de energie, având multiple beneficii sociale, economice și de mediu.

 

NuScale Power este prima și singura companie care dezvoltă această tehnologie, care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare din SUA. Proiectul NuScale a trecut printr-o testare complexă, fiind revizuit de unul dintre cei mai mari reglementatori din lume, iar echipa care lucrează la acest proiect are mare încredere în estimările de cost și în graficul de timp privind realizarea proiectului.

Beneficii ale SMR

Tehnologie
avansată

Reactoarele modulare mici (SMRuri) se bazează pe o tehnologie inovatoare și pe un design simplificat, care oferă: siguranță crescută centralei, operabilitate, reziliență și flexibilitate sistemului energetic. Fiind modulare, SMRurile pot fi construite într-o perioadă scurtă de timp în zone greu de accesat și izolate, soluționand astfel problemele energetice cu care se confruntă comunitățile locale.

Beneficii
pentru mediu

SMR-urile pot fi construite pe amplasamentele centralelor pe cărbuni care vor fi închise, generând energie fără emisii de carbon, cu o amprentă mică asupra mediului înconjurător, soluționând provocările legate de calitatea apei, producând hidrogen curat și asigurând tranziția forței de muncă, a industriei și a contribuțiilor la bugetul local.

Beneficii socio-economice

SMRurile vor menține și vor crea noi locuri de muncă, vor forma o nouă generație de ingineri, vor fi o sursă de venit din impozite la bugetul de stat, în timp ce vor contribui la industria și economia locală prin oferirea de proiecte companiilor din zonă.

SMRurile vor face o diferență în mitigarea schimbărilor climatice și în oferirea unui viitor mai bun noilor generații.

Energie electrică mai curată, mai sigură, mai stabilă și eficientă din punctul de vedere al costurilor

La nivel global există aproximativ 50 de proiecte și concepte de SMRuri. Majoritatea dintre ele se află în diferite etape de dezvoltare, iar altele sunt aproape de finalizare.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie Atomică AIEA, în prezent sunt patru proiecte SMR aflate în stadii avansate de construcție în Argentina, China și Rusia și mai multe state producătoare de energie nucleară și țări-novice în producerea de energie nucleară care derulează cercetare și dezvoltare în domeniul SMR.

AIEA coordonează eforturile statelor membre de a dezvolta diferite tipuri de SMRuri abordând în mod sistematic identificarea și dezvoltarea principalelor tehnologii, cu scopul de a asigura competitivitatea și performanța sigură a acestor reactoare.

O campanie de informare a Forumului Atomic Român

© 2021 Forumul Atomic Roman (ROMATOM)
Images & Videos Copyrights @ NuScale Power