iulie 4, 2017 0

 

Forumul Atomic Roman („ROMATOM”) marcheaza aniversarea a 46 de ani de la infiintarea Institutului de Cercetari Nucleare de la Pitesti („ICN”), in prezent sucursala a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleara („RATEN”).

La data de 1 iulie 1971, au fost puse bazele Institutului pentru Tehnologii Nucleare (ITN), astazi ICN Pitesti cu o  echipa initiala de 50 de specialisti romani provenind din Institutul de Fizica Atomica, in scopul dezvoltarii tehnologiei nucleare de tip CANDU 6 selectata pentru constructia reactoarelor nucleare de la Cernavoda. Institutul a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri si incadrari administrative (ITN, IRNE si in prezent, ICN), aducand o contributie importanta la realizarea proiectului nuclear de la Cernavoda, dar si la dezvoltarea autoritatilor din domeniu, fiind o resursa de cadre si manageri pentru Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si companii din industria nucleara nationala. In energetica romaneasca, ITN a reprezentat atat o autoritate in domeniul cercetarii aplicative pentru proiecte nucleare, cat si un prim contact al specialistilor romani cu standardele internationale in domeniul nuclear si sistemul specific de management al calitatii, dezvoltand programe de cercetare-dezvoltare si servicii adaptate necesitatilor industriei nucleare din Romania.

In prezent, ICN Pitesti asigura programe avansate de cercetare in domeniul securitatii nucleare, gestionarii deseurilor radioactive si protectiei mediului, analizei evenimentelor si proceselor de exploare a CNE Cernavoda in vederea monitorizarii si eficientizarii dar si in vederea prelungirii perioadei de viata, tehnologiilor de iradiere si radioizotopi.  De asemenea, ICN Pitesti este implicat, alaturi de Ansaldo si Enea Italia in consortiul dedicat realizarii demonstratorului pentru reactorul rapid racit cu plumb ALFRED de generatie IV, tehnologie cu emisii scazute de dioxid de carbon, proiect sustinut de Initiativa Industriala Nucleara Durabila Europeana (ESNII).

„46 de ani de cercetare nucleara in Romania, cu rezultate vizibile in performanta industriei nucleare romanesti si recunoscute la nivel international reprezinta o confirmare a resursei de baza a acestui domeniu si anume specialistii, prin a caror viziune si efort, au fost promovate si realizate aplicatii importante in dezvoltare tehnologiei nucleare, de fabricare a combustibilului nuclear, testare echipamente  nucleare complexe, analize de securitate nucleara  si tehnologii specifice de inspectie cu aplicatii la realizarea si exloatarea Unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda, ICN continuand sa fie si astazi un important furnizor de studii, analize, proiecte si solutii pentru centrala nucleara de la Cernavoda si Fabrica de combustibil nuclear de la Pitesti, fiind de asemenea implicata in proiecte internationale de ultima generatie. Putem spune ca ICN Pitesti a fost si este un deschizator de drumuri in domeniul nuclear si un punct de referinta pentru generatii intregi de specialisti care si-au inceput cariera la reactorul de cercetare, laboratoarele si standurile de testare din cadrul Institutului. As dori sa profit de aceasta ocazia pentru a exprima recunostiinta industriei nucleare fata de parintii fondatori ai institutului: regretatii Academician Ion Ursu, dr. Alexandru Olariu, dr.ing. Nicolae Andreescu, primul director general, care au avut un rol definitoriu in crearea si structurarea ITN, precum si prof. dr. Ionel Purica, care a avut un rol important in pregatirea si definitivarea conceptului ITN dar si sa urez succes tinerei generatii de specialisti ICN”, a declarat dl. Teodor Chirica, presedinte onorific ROMATOM.

 

                                                                                                  

Despre ROMATOM:

ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum si doua asociatii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Roman. In prezent, ROMATOM numara peste 30 de membri.

Asociatia are drept scop promovarea utilizarii in scopuri pasnice a energiei nucleare în Romania si susținerea programului nuclear national, precum si coordonarea tuturor activitatilor asumate prin aderarea si participarea Asociatiei la FORATOM – Forumul Atomic European. Totodata, ROMATOM militeaza pentru protectia si promovarea intereselor membrilor sai, reprezentand vocea industriei nucleare nationale, avand in vedere nivelul tehnologic si de know-how dobandite, in vederea fructificarii acestora in practica. http://romatom.org.ro/