Istoric
Asociația ROMATOM a fost fondată pe 10 ianuarie 2001. Membră a Nucleareurope, ROMATOM are în prezent peste 60 de membri, începând cu Nuclearelectrica, unicul producator de energie nucleară din România, la producători și furnizori de bunuri și servicii din industria nucleară, cercetători și specialiști.
Activități
ROMATOM reprezintă vocea industriei nucleare din România și desfășoară activități în sprijinul industriei și cercetării nucleare din România: promovarea supply chain-ului românesc, organizarea de evenimente, workshop-uri, întâlniri, webinarii, parteneriate cu actori locali și internaționali
Obiective
Promovarea și realizarea unei strategii comune pentru industria nucleară din România, atât pe piața internă, cât și internațională; Educarea decidenților naționali și locali, a populației și a mass-mediei privind utilizarea și beneficiile energiei nucleare.
România se distinge printr-o bogată tradiție în sectorul nuclear, începută în anii ’60. Cu două reactoare de tip CANDU 6, fiecare având o capacitate de 700 MWh, România contribuie semnificativ la peisajul energetic național, acoperind 20% din cererea de energie și 33% din producția de energie curată, cu emisii scăzute de carbon. Mai simplu: 1 din 5 becuri din casele românilor funcționează datorită energiei nucleare. Pe lângă aceasta, România gestionează o fabrică de combustibil nuclear, o instalație de apă grea și susține o rețea vibrantă de institute de cercetare și universități, alături de o industrie orizontală dezvoltată, care poate susține până la 40% din implementarea unui nou proiect nuclear. România este, de asemenea, în avangarda adoptării tehnologiei reactorilor modulare de dimensiuni reduse (SMR), marcându-se ca lider în explorarea energiei viitorului.



Despre noi
Forumul Atomic Român ROMATOM a fost fondat pe 10 ianuarie 2001 de 14 companii cu capital privat sau de stat și de două asociații non-guvernamentale. ROMATOM, asociația industriei nucleare din România, este persoană juridică română de drept privat, independentă reprezentativă la nivel național, fără scop patrimonial sau lucrativ, neguvernamentală, non-profit, apolitică, constituită din membri asociați sau susținători.
Membrii ROMATOM sunt:
- persoane juridice române și/sau străine care au ca obiect de activitate producerea de energie electrică și termică prin procese nucleare;
- furnizori de bunuri și prestatori de servicii din industria nucleară românească;
- alte persoane juridice care desfășoară activități în domeniul energeticii, în general, al energeticii nucleare, în particular, sau activități conexe domeniului energeticii nucleare, cercetarea în domeniul fizicii atomice și nucleare;
- asociații profesionale, tehnice sau științifice.
Membrii Romatom
ROMATOM are peste 45 de membri, companii românești, cu prezență în România sau cu interes față de industria nucleară națională.
Membrii asociati
- Alpaccess
- Ansaldo Nucleare
- Arabelle Solutions Romania
- AUTOMATICA
- BIS NIMB
- Canadian Nuclear Partners
- CANDU ENERGY
- COMES
- COMPCONTROL ING
- EGIS ROMANIA
- ELCOMEX IEA
- Electro Alfa International
- ENERGONUCLEAR
- ENERGOTECH
- GENERAL TURBO
- GONZALES MECANICA DE PRECIZIE
- Industrial Montaj
- Kinectrics Nuclear Romania
- LUDAN Engineering
- MARSH
- MATE FIN
- ROPOWER NUCLEAR
- ROSEAL
- SN “NUCLEARELECTRICA”
- TEN Bucureşti
- TIAB
- UNIFY CO LTD
- Uzinsider General Contractor
- WALTER TOSTO WTB (ex FECNE)
Membrii sustinatori
- Adkron Group (Emea)
- BUREAU VERITAS ROMANIA
- CERTSIGN (UTI Group)
- Concelex
- Constructii Erbasu
- Dositracker
- Electroproiect (UTI Group)
- Framatome
- IMSAT
- INC DTCI- ICSI
- INDUSTEAM EAST EUROPE
- Last Energy
- NuScale Power
- PIPESUPPORT CONSULT
- RATEN
- Rom Weld Concept
- SC Reinvent Energy
- Seimaf Engineering
- Total Montaj
- Trident Servicii si Mentenanta (UTI Group)
- VASTRUM
Evenimente
- 1 | adunarea generală romatom 28 martie 2025
- 2 | 23 iulie 2024, ROMATOM hosts host important Nuclear Energy Industry Executive Roundtable ahead of P-TECC Meeting
- 3 | 2-3 iulie 2024, Istanbul – ROMATOM participă la Nuclear PowerPlants Expo and Summit, NPPES
- 4 | 25 iunie, București, Conferința: Mini but Mighty: unleashing the potential of Small Modular Reactors (SMRs)
- 5 | 11 iunie, București - Masă rotundă ROMATOM – Delegația canadienă la nivel înalt
- 6 | 28-29 mai, Bruxelles - ROMATOM, la prima Adunare Generală a Alianței Industriale Europene pentru SMR
- 7 | 24-26 aprilie ROMATOM, la Korea Atomic Power Annual Conference
- 8 | 15 martie Adunarea Generală ROMATOM
Forumul Atomic Român (ROMATOM) a organizat Adunarea Generală a anului 2025, reunind 49 de membri ai industriei nucleare civile. Evenimentul, desfășurat în prezența reprezentanților Ministerului Energiei, ai Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), ai marilor operatori din domeniu și ai furnizorilor de servicii specializate, a evidențiat direcțiile strategice și proiectele care vor modela viitorul sectorului nuclear din România. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost alesi Consiliul Director și Președintele asociației.