octombrie 6, 2016 0

Forumul Atomic Roman-ROMATOM, cu sprijinul publicatiei Energy-Center.ro va invita sa participati in data de 19 octombrie 2016, la Conferinta:

” Resursele umane-cea mai mare provocare pentru proiectele actuale si de viitor in domeniul nuclear”

Dezvoltarea noilor tehnologii nucleare, provocarile climatice la nivelul planetei, siguranta si securitatea energetica sunt doar cateva dintre cele mai abordate probleme la nivel global. Romania, care detine instalatii nucleare, atat de cercetare, cat si de productie a energiei electrice, incepe sa se confrunte cu o accentuata lipsa a specialistilor, pe de o parte din cauza liberei circulatii a fortei de munca si motivarii oferite de piata interna a fortei de munca, pe de alta parte ca o consecinta a schimbului de generatii si a provocarilor la care este supus sistemul national de invatamant. Aceasta situatie se regaseste si la nivelul altor state cu traditie industriala, inclusiv in domeniul nuclear, motiv pentru care lupta pentru mentinerea fortei de munca inalt calificata este o preocupare permanenta.

 

Conferinta va evoca o serie de activitati si proiecte de importanta din sectorul nuclear romanesc, subliniind functionarea in bune conditii a unitatilor nuclearoelectrice existente si constructia altora noi la CNE Cernavoda, realizarea Depozitului final de deseuri slab si mediu active (DFDSMA) de la Saligny, finalizarea dezafectarii reactorului nuclear de cercetare VVRS de la Magurele, ecologizarea minelor de uraniu sau noile proiecte nucleare, ELI-NP aflat in faza de constructie la Magurele si ALFRED in faza de pregatire la Pitesti-Mioveni, in contextul necesarului de resurse umane si provocarile asociate.

 

Pe langa activitatile si proiectele mentionate mai sus, industria nucleara din Romania include intreg ansamblul integrat orizontal de companii specializate in furnizarea de bunuri si servicii necesare, toate acestea oferind tinerei generatii posibilitati de angajare extrem de atragatoare. In acest sens, ROMATOM, care are ca punct forte resursa umana inalt calificata din Romania isi propune ca obiectiv major in activitatea sa, mentinerea si improspatarea permanenta a acestei resurse, dar mai ales pregatirea si asigurarea viitorilor specialisti necesari in industria nucleara romaneasca.

 

Conferinta organizata sub patronajul ROMATOM isi propune crearea unei punti de legatura si de cooperare intre industria nucleara nationala in intregul ei, invatamantul de specialitate si forul legislativ, cu un obiectiv clar: atragerea, formarea si mentinerea in Romania a specialistilor necesari.

 

         Conferinta va reuni specialisti din intregul spectrul industriei nucleare romanesti, precum si reprezentanti ai Universiltatilor de profil din Romania. De asemenea, la dezbateri vor fi invitati reprezentanti ai Ministerului Energiei, Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, ANDR, presedintii Comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei.

 

Convinsi fiind de oportunitatea acestui eveniment pentru institutia pe care o reprezentati, vom fi onorati de participarea Dumneavoastra la această conferinta.

 

Cu stima,

Gheorghe Lucaciu

Director Executiv – ROMATOM

programul-conferintei-19-oct-2016