Misiune economică canadiană – Parteneriate încheiate între furnizori canadieni și români din domeniul nuclear
octombrie 18, 2019 0

11 octombrie 2019, București, România

 

In perioada 7-11 octombrie 2019, o misiune economica canadiana incluzand 19 companii furnizoare de echipamente si servicii ce activeaza in domeniul nuclear a efectuat o vizita de lucru in Romania, constand din intalniri si vizite pe teren, in vederea identificarii potentialelor parteneriate pentru diverse proiecte de interes comun pentru cele doua parti.

Misiunea comercială a fost condusă de Organizația Industriei Nucleare Canadiene (OCNI), avand un suport puternic din partea Canadian Trade Commissioner Service, vizita fiind co-finanțata prin programul Global Affairs Canada, CanExport, partenerul roman fiind Forumul Atomic Roman (ROMATOM).

Cei 30 de membri ai delegatiei s-au intalnit cu furnizori romani din domeniul nuclear, membri FORATOM si au vizitat Centrala Nucleara de la Cernavoda si Institutul pentru Cercetari Nucleare de la Pitesti.

Directori din Ministerul Energiei, Nuclearelectrica, Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), autoritatea de reglementare nucleară din România (CNCAN) si ROMATOM au prezentat membrilor de legatiei canadiene evoluțiile recente în domeniul energetic din Romania. S-au prezentat proiectele majore avute in vedere de Nuclearelectrica, retehnologizarea Unitatii 1 si finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, proiectele ANDR de stocare a deșeurilor nucleare, asigurandu-se informatii specifice privind reglementarea nucleară și managementul calitatii in Romania. Cele două zile de întâlniri fata in fata între delegații canadieni și furnizorii nucleari din România au fost, de asemenea, o parte esențială a misiunii comerciale OCNI. Capabilitatile industriei nucleare romanesti sunt evidentiate de primul și respectiv al treilea loc ocupate de Unitatile 2 si 1 de la CNE Cernavoda, de conceptie canadiana, in  clasamentul mondial al centralelor nucleare în ceea ce privește factorii de capacitate pe durata de viata.

«Furnizorii romani, Nuclearelectrica,  precum si alte entitati importante din sectorul nuclear romanesc si-au reconfirmat intentia de a continua si de a largi colaborarea cu industria nucleara canadiana, colaborare inceputa cu 30 de ani in urma prin construirea unitatilor nucleare de tip CANDU pe amplasamentul  Cernavoda», a subliniat Dr. Ron Oberth, Presedinte si CEO al OCNI.

«Creșterea cererii de energie electrică, combinată cu planurile de reducere semnificativa a productiei de electricitate prin arderea cărbunelui până în anul 2030, conditie pentru indeplinirea obiectivelor Romaniei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, vor necesita continuarea operarii unitatilor existente la la centrala de la Cernavoda, precum și luarea in consideratie a construirii a două noi unități CANDU pe același amplasament, sursă de energie curată pentru țara noastră», a declarat directorul executiv al ROMATOM, Gheorghe Lucaciu .

Două acorduri importante au fost anunțate în timpul misiunii comerciale de o săptămână. Astfel, SNC-Lavalin și Nuclearelectrica au semnat un contract de 15 milioane $ în vederea realizarii unei evaluări a stării Unității 1 pentru pregatirea procesului de retehnologizare a acestei unități.

În plus, NORDION (Canada) Inc. și Nuclearelectrica au încheiat un Memorandum pentru a evalua producția comercială potențială de Cobalt 60 la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavoda. Cobalt 60 este utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale de unică folosință, pentru a reduce agenții patogeni din produsele alimentare și a trata anumite forme de cancer.

«Pașii următori în colaborarea din domeniul nuclear romano-canadian vor fi reprezentați de vizita unei echipe de manageri de proiect de la Nuclearelectrica SA și furnizori români în Canada în prima parte a anului 2020 pentru a afla mai multe despre provocările asociate planificării, contractării și execuției în cazul proiectelor de extinderea duratei de viață pentru centralele nucleare de la Darlington si Power Bruce», a adăugat Ron Oberth. OCNI, ROMATOM și Biroul comercial Canadian din București pregătesc o nouă misiune în octombrie 2020 care să analizeze rezultatele acestei misiuni și să identifice modele financiare și de furnizare pentru construcția Unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

 

Organizația Industriilor Nucleare din Canada (OCNI) este o asociație care include peste 200 de furnizori de vârf din Canada, având activități atât în Canada, cât și pentru piețele străine. Companiile din cadrul OCNI au peste 14.000 de angajați cu calificare superioară și ingineri specializați, tehnologi și angajați calificați care proiectează reactoare, fabrică echipamente și componente majore și furnizează servicii de inginerie și suport către centralele nucleare CANDU din Canada, dar si pentru centrale CANDU și centralele echipate cu reactoare nucleare cu apa sub presiune (LWR) din afara Canadei.

Forumul Atomic Român (ROMATOM) are peste 35 de companii membre active care activează în domeniile: fabricarea echipamentelor, construcții, proiectare tehnică și alte servicii nucleare in sprijinul detinătorilor de instalații nucleare din România. ROMATOM comunică cu departamentele guvernamentale relevante pentru promovarea dezvoltării sigure, eficiente și sustenabile, evidențiind rolul energiei nucleare în România pentru atingerea acestor scopuri. ROMATOM este membru al Forumului Atomic European (FORATOM) și parte activă în dezbaterea națională și europeană privind strategia energetică și politicile sustenabile.