Ciclu industrial complet. România este printre puţinele state din lume care are un ciclu industrial complet în acest domeniu, astfel că avantajele energiei nucleare sunt enorme. Când au luat decizia dezvoltării energiei nucleare în România, s-a avut în vedere faptul că România detine resurse energetice pentru tehnologia nucleara, amplasamente potrivite cu seismicitate redusa si apa de racire. Romania urmareste dezvoltarea unui ciclu nuclear integrat. Societatea Nationala Nuclearelectrica SA a preluat Sucursala Feldioara de procesare a pulberii de octoxid de uraniu in dioxid de uraniu apartinand Companiei Nationale a Uraniului. Dioxidul de uraniu este apoi livrat la Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti apartinand Societatii Nationale Nuclearelectrica SA unde se produc pastilele de combustibil nuclear.  Pastilele sunt apoi incluse în teci de zirconiu, iar mai departe, fasciculele de combustibil nuclear ajung la centrala nucleară de la Cernavodă. Un astfel de fascicul înmagazinează energia a 1.100 de tone de cărbune.

Evitarea problemelor de mediu create de utilizarea combustibilului fosil

Unul dintre cele mai importante avantaje ale energie nucleare il reprezinta faptul ca evita producerea unora dintre problemele de mediu cauzate de combustibilii fosili: carbune, petrol si gaz. Aceste probleme de mediu depasesc in amploare alte activitati umane. Cele mai des discutate probleme include “incalzirea globala”, care reprezinta schimbarea climei Pamantului; ploile acide, care reprezinta distrugerea padurilor si uciderea pestilor; poluarea aerului, care reprezinta cauza pentru decesul a zeci de mii de americani in fiecare an, prin degradarea nivelului de trai; efectele distructive ale mineritului de carbune si deversarile de petrol care aduc pagube masive ecosistemelor.

Incalzirea globala: Arderea de combustibili fosili produce cantitati vaste de dioxid de carbon, de exemplu 3.7 tone la fiecare tone de carbune ars, iar emanatiile de dioxid de carbon in atmosfera retin caldura ceea ce conduce la incalzirea climei. Estimarile cu privire la cresterea temperaturii si a consecintelor acestui fapt sunt variate, dar in final efectele vor fi considerabile. Agricultura este inalt dependenta de clima si in consecinta, va fi puternic afectata, fiind necesare rotatii ale culturilor. Septelul va fi afectat din cauza problemelor de reproducere, boli si controlul parazitilor. Padurile vor fi supuse unor probleme legate de cresterea potentialului de incendiu. In cele din urma, topirea ghetarilor va conduce la cresterea nivelului oceanului planetar ceea ce va provoca inundatii, pagube masive ca urmare a uraganelor, patrunderea apei sarate in apele continentale ceea ce va dauna faunei acvatice, contaminarea si insuficienta apei potabile in zonele urbane. Efectele schimbarii traiectoriei vanturilor, furtunilor si a ploii vor fi de asemenea semnificative

Problema schimbarii climei a fost discutata in numeroase conferinte internationale, culminand cu agreeare unui tratat de reducere a emisiilor de carbon care nu a fost inca semnat si a carui implementare va costa SUA miliarde de dolari annual.

Poluarea aerului: Daca incalzirea globala cauzeaza perturbari economice, ploaia acida ucide doar copaci si pesti, poluarea aerului ucide oameni si cauzeaza boli. Un volum mare de cercetari a fost dedicat intelegerii mecanismelor de producere a poluarii si identificarii componentelor principale, dar succesul a fost limitat. Afectele poluarii asupra sanatatii sunt cunoscute si atribuite unor componenti chimici precum dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon, particule fine, hidrocarburi, ozon, particule organice volatile si metale toxice dar probabil combinatii ale acestora provoaca cele mai multe dintre boli.

Rezervele de combustibil

Un alt avantaj al energiei nucleare consta in natura combustibilului utilizat. Petrolul si gazul sunt resursele principale folosite pentru incalzire si transport si sunt dificil de inlocuit in aceste sectoare. Rezervele mondiale de petrol si gaz sunt in curs de expirare si vor mai ajunge probabil 50 de ani la consumul actual iar costurile vor creste semnificativ pe masura ce se epuizeaza. Carbunele poate fi folosit la randul sau pentru a prelua atributiile petrolului si gazelor dar si rezervele de carbune sunt limitate. Carbunele, petrolul si gazele reprezinta materia prima pentru producerea plasticului si a chimicalelor organice, fara de care societatea tehnologica in care traim ar avea de suferit. Exista asa dar motive pentru care sa conservam resursele existente. Uraniul, necesar pentru producerea combustibilului nuclear, are putine aplicatii auxiliare iar cu reactoarele “breeder” exista suficiente resurse de uraniu pentru a satisface necesitatile omenirii pentru miliarde de ani, fara a creste pretul curentului electric cu mai mult de 1%.

Depozitarea deseurilor radioactive

Am fost bombardati de-a lungul timpului cu informatii despre posibile pericole ale deseurilor radioactive cu viata lunga provenite din activitatea centralelor nucleare. Dar aceste deseuri au marele avantaj ca au un volum foarte mic, ceea ce permite stocarea lor cu usurinta in containere subterestre. Rezultatele unor analize, prezentate in tabelul 1 indica faptul ca deseurile radioactive provenite din arderea carbunelui sunt mult mai periculoase. Acestea include substance cangerigene precum beriliul, cadmiu, arsenic, nichel si crom care spre deosebire de deseurile radioactive, isi pastreaza in permanenta proprietatile. Uraniul poate de asemenea rezutla in urma arderilor, ca o impuritate a carbunelui care se fixeaza la suprafata solului si emite radiatii in mod necontrolat. Spre deosebire de aceasta, industria nucleara consuma uraniul, conducand astfel la evitarea expunerii la radon ca urmare a arderii combustibililor fosili, dupa cum este aratat in Tabelul 1:

Tabel 1 – Numar posibile de decese provocate de deseurile rezultate in urma producerii a 1000 MWh de energie
Energia nucleara
Deseuri inalt radioactive 0.018
Emisii de radon -420 (decese evitate)
Emisii rutiniere (Kr, Xe, c-14, H-3) 0.3
Deseuri de nivel slab radioactiv 0.0004
Carbune
Poluarea aerului 75
Emisii de radon 30
Substante cancerigene 70
Energie solara
Carbune pentru fabricare echipament 3
Sulfit de cadmiu (daca se folsoeste) 80