Fisiune sta la baza obtinerii energiei nucleare. Acest proces consta in absorbirea unui neutron de catre un nucleu atomic de dimensiuni mari cum este cel de uraniu, care va deveni astfel instabil. El se va sparge in mai multe fragmente, cu degajare mare de energie termica, ceea ce accelareza puternic fragmentele rezultate, care ating viteze foarte mari. Datorita vitezei lor mari, aceste fragmente, in urma fisiunii pot patrunde, la randul lor in alti atomi, unde provoaca alte fisiuni.

Primul reactor nuclear a fost creat în 1942. După cel de-al Doilea Război Mondial, în 1951, odată cu demararea programului Atomi pentru Pace (Atoms for Peace) al preşedintelui Eisenhower, a început utilizarea tehnologiei nucleare în scopuri paşnice, inclusiv punerea în funcţiune de electrocentrale. De atunci, chimia a jucat un rol important în domeniu prin producerea de materiale radioactive ce sunt folosite drept combustibili în reactoare, dispozitive de control care reglează fluxul de neutroni rezultat din descompunerea radioactivă, reprocesarea combustibililor radioactivi după ce şi-au pierdut eficienţa, managementul deşeurilor, protecţia mediului.

In prezent in lume functioneaza 440 de unitati nucleare iar 55 se afla in constructie (109 planificate). Energia nucleara asigura 50% din energia cu emisii scazute de carbon la nivelul Uniunii Europene si peste 30% din intreaga energie produsa.