Energia nucleară reprezintă una dintre cele mai eficiente și sustenabile soluții energetice disponibile în prezent. Forumul Atomic Român (ROMATOM), asociația industriei nucleare din România, subliniază importanța energiei nucleare pentru viitorul energetic al României.

Fisiunea, baza obținerii energiei nucleare

Acest proces constă în absorbirea unui neutron de către un nucleu atomic de dimensiuni mari cum este cel de uraniu, care va deveni astfel instabil. El se va sparge în mai multe fragmente, cu degajare mare de energie termică, ceea ce accelerează puternic fragmentele rezultate, care ating viteze foarte mari. Datorită vitezei lor mari, aceste fragmente, în urma fisiunii pot pătrunde, la rândul lor în alți atomi, unde provoacă alte fisiuni.

Evoluția istorică a energiei nucleare:

    • 1942: Crearea primului reactor nuclear.
    • 1951: Demararea programului „Atomi pentru Pace” (Atoms for Peace) al președintelui Eisenhower, marcând începutul utilizării tehnologiei nucleare în scopuri pașnice, inclusiv producerea de energie electrică.
    • Chimia a jucat și joacă un rol crucial în producerea de materiale radioactive utilizate ca combustibili în reactoare, în dispozitive de control, reprocesarea combustibililor, managementul deșeurilor și protecția mediului.

Statistici la nivel global (Mai 2024)

În prezent, energia nucleară reprezintă o componentă esențială a mixului energetic global, contribuind semnificativ la reducerea emisiilor de carbon.

  • 440 de reactoare operaționale în funcțiune în 32 de țări.
  • 55 de reactoare în construcție.
  • 109 de reactoare planificate.
  • Energia nucleară asigură 50% din energia cu emisii scăzute de carbon în Uniunea Europeană și peste 30% din întreaga energie produsă.

Top 4 țări cu cele mai multe reactoare în funcțiune (conectate la rețea):

  • Statele Unite: 94 reactoare
  • China: 56 reactoare
  • Franța: 56 reactoare
  • Rusia: 36 reactoare

Energia nucleară și obiectivul Net Zero

Energia nucleară joacă un rol esențial în atingerea obiectivului global de Net Zero emisii de carbon. Prin generarea constantă de energie curată și fiabilă, energia nucleară contribuie la reducerea dependenței de combustibilii fosili și la asigurarea unei surse stabile de energie.

În ceea ce privește energia nucleară, aceasta este curată (produce emisii foarte scăzute de carbon), sigură (tehnologia modernă a reactoarelor și măsurile foarte stricte de siguranță), predictibilă (asigură o sursă stabilă și continuă de energie, indiferent de condițiile meteorologice sau de anotimp), fiabilă (centralele nucleare funcționează non-stop) și asigură securitate și independență energetică (energia nucleară reduce dependența de importurile de energie).

Recent, energia nucleară a fost inclusă în taxonomia Uniunii Europene pentru finanțarea sustenabilă. Aceasta recunoaște rolul esențial al energiei nucleare în tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon și deschide calea pentru investiții în proiecte nucleare durabile.

În ceea ce privește impactul în societate, energia nucleară asigura indendență energetică, creează locuri de muncă, de la operarea centralei și pe întregul lanț de aprovizionare și cercetare. Implicit conduce și la dezvoltare economică, proiectele nucleare atrăgând investiții majore.

ROMATOM energia nucleara in Europa