SUMAR EXECUTIV

Studiul ROMATOM privind Capabilitatea Industriei Nucleare Romanesti privind Participarea la Proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, aflat la cea de-a treia editie, a fost realizat in perioada aprilie-august 2018. Studiul este actualizat in contextul in care Romania are in derulare doua proiecte de investitii cu impact economic si social semnificativ si anume Proiectul Unitatilor 3 si 4 si Retehnologizarea Unitatii 1, studiul concentrandu-se in mod deosebit pe inventarierea capacitatilor tehnice, materiale si umane de contributiei a industriei romanesti la Proiectul Unitatilor 3 si 4.

Studiul a fost realizat pe un numar de 42 de societati care au raspuns la chestionarul adresat de ROMATOM (reprezentand un procent majoritar de 60% din numarul total al companiilor identificate),  cu o cifra totala de afaceri de 2.73 miliarde lei (cca 590 milioane Euro) si un numar de aproximativ 11.00 angajati, dupa cum urmeaza:

  1. 11 societăţi specializate în furnizarea de servicii de project management, inginerie, proiectare, cercetare, consultanţă;
  2. 21 societăţi specializate în fabricaţia de echipamente si componente, inclusiv combustibil nuclear, precum şi alte activităţi;
  3. 10 societăţi specializate în activități de construcţii-montaj, punere în functiune și alte activități aferente acestora.

In baza studiului, se estimeaza că potenţiala participare a industriei nucleare româneşti la finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă cu bunurile și serviciile identificate în cadrul acestui studiu poate fi evaluată la cca 1,0…1,6 miliarde Euro, ceea ce ar reprezenta intre 25 si 40 % din valoarea totală a contractului de Inginerie, Procurare, Constructie si Punere in functiune (EPCC[1]), ceea ce reprezintă o contribuţie importantă, cu impact deosebit asupra economiei naţionale si reindustrializarii acesteia. Valoarea efectiva a contributiei depinde de valoarea contractului EPCC insa nu poate scadea sub 25%.

De asemenea, se estimeaza ca industria locala poate asigura un numar maxim de 19.000 locuri de munca dedicate finalizarii Proiectului Unitatilor 3 si 4 (11.000 existente la care se pot adauga 8.000 locuri de munca care se pot crea in conditiile primirii de comenzi).

ROMATOM considera ca realizarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 poate conduce la o revigorare a investiţiilor directe în firmele româneşti interesate să participe la finalizarea acestuia, pentru modernizarea şi/sau înnoirea echipamentelor de producţie, inclusiv angajarea şi formarea de noi specialişti în domeniul energeticii nucleare şi fabricaţiei de echipamente. Astfel, se creaza posibilitatea reconectarii unei parti importante a industriei nationale la domeniul de vârf al producţiei de echipamente şi livrării de servicii destinate centralelor nuclearoelectrice, ceea ce va conduce la ridicarea şi consolidarea nivelului tehnic, parte a unei politici nationale de reindustrializare, inclusiv la creşterea competitivităţii pe pieţele externe.

[1] Engineering, Procurement, Construction and Commissioning

Studiul ROMATOM privind capabilitatea industriei nucleare romanesti de a participa la realizarea Proiectului de investitii „Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda”