România se pregătește să devină un pionier în Europa prin utilizarea reactoarelor modulare mici (SMR), oferind un model pentru implementarea acestei tehnologii avansate în regiune. Această inițiativă nu doar că va sprijini tranziția energetică a României, dar va contribui și la securitatea energetică și la decarbonizarea sectorului energetic european. Este vorba despre cele două noi tehnologi ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doiceşti cu NuScale) şi a reactoarelor de generaţie IV (proiectul ALFRED).

Forumul Atomic Roman ROMATOM a devenit membru, din 2024, în Adunarea Generală a European Industrial Alliance on Small Modular Reactors. Până în acest moment, alături de ROMATOM, România este reprezentată în Alianța Industrială Europeană pentru SMR de: Ministerul Energiei, Nuclearelectrica, RoPower, Walter Tosto WTB, Adkron Group (EMEA) SRL, RATEN, Center of Technology and Engineering for Nuclear Projects Magurele (RATEN CITON), Electrocentrale București, Print House Advertising, ALRO, AtomTerra, Universitatea Politehnica București, Compania Locala de Termoficare COLTERM, Asociația Black Sea Women in Nuclear Network.

Beneficiile SMR-urilor

Necesitatea de renunțare la centralele pe cărbune în întreaga UE creează noi oportunități pentru dezvoltarea SMR-urilor. Acestea pot fi construite pe amplasamentele centralelor vechi și pot reutiliza, astfel, infrastructura de transport existentă. Centralele NuScale, de exemplu, oferă o capacitate similară cu cea a centralelor pe cărbune și pot înlocui aceste surse de energie fosilă, oferind o soluție curată și eficientă.

Colaborarea cu NuScale

În baza unui Memorandum de Înțelegere semnat în 2019 și a unui grant de 1,2 milioane de dolari acordat de USTDA, Nuclearelectrica și NuScale colaborează pentru evaluarea și dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România. Această colaborare este susținută de experiența de peste 26 de ani a României în exploatarea centralelor nucleare și de expertiza inginerilor români.

Iar compania de dezvoltare a proiectelor SMR din România, care utilizează tehnologia NuScale, este RoPower Nuclear. Compania se află în prima linie a avansării soluțiilor de energie nucleară în România. Specializată în dezvoltarea și implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), RoPower Nuclear este dedicată creșterii independenței energetice, sustenabilității și creșterii economice a României prin intermediul energiei nucleare curate, sigure și fiabile.

În acest context, România a inaugurat în mai 2023, la Universitatea Politehnica București, primul simulator pentru camera de comandă a unui reactor modular, destinat pregătirii noii generații de ingineri. Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2) este o premieră europeană pentru pregătirea forței de muncă.

Caracteristici tehnice ale SMR-urilor

  • Un reactor modular mic NuScale are o capacitate instalată de 77 Mwe și poate fi utilizat în centrale de 4, 6 sau 12 module.
  • România va implementa 6 module, cu o capacitate totală de 462 Mwe, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, selectat pentru implementarea primului SMR din România în urma unui studiu aprofundat finanțat de USTDA.

Suport și finanțare internațională

  • Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un grant de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea SMR-urilor în România. În plus, U.S. Export-Import Bank și U.S. International Development Finance Corporation au emis scrisori de interes pentru sprijin financiar de până la 4 miliarde de dolari.
  • Colaborări cu entități internaționale și companii precum Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation pentru implementarea centralelor NuScale VOYGR™ în Europa Centrală și de Est.

Despre proiectul ALFRED

Proiectul ALFRED (Advanced Lead-cooled Fast Reactor European Demonstrator, reactor nuclear de Generația a IV-a)  reprezintă o infrastructură de cercetare unică, de interes pan-european, susținută de mediul academic, cercetare, si industrie destinată demonstrării viabilităţii tehnice și economice, precum și a securităţii și durabilităţii tehnologiei reactorilor rapizi răciți cu plumb din noua generație de sisteme nucleare, inclusiv sub forma conceptelor de Reactori Modulari Mici (SMR – Small Modular Reactors).

RATEN, instituția desemnată pentru dezvoltarea reactorului ALFRED în Romania, a atras fonduri europene în valoare de 122 mil. Euro prin mecanismul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) în vederea implementării a două proiecte strategice pentru realizarea infrastructurii de cercetare, dezvoltare, testare și calificare a tehnologiei LFR (Lead cooled Fast Reactor, sau reactori nucleari cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit).

Alături de Ansaldo Nucleare și ENEA din Italia, precum și SCK-CEN din Belgia, cu susținerea Westinghouse Electric, RATEN a înaintat Alianței Industriale Europene pentru Reactoare Modulare Mici (SMR) o propunere de proiect pentru reactorul ALFRED, care va fi realizat pe platforma nucleară a regiei, de la Mioveni, Argeș

Proiectul ALFRED include un reactor de demonstraţie și un nucleu de instalaţii experimentale suport, completate de HUB și Centrul de excelență Lead School (CoE), toate amplasate în România. Instalaţiile de cercetare suport sunt dedicate testării și calificării materialelor, tehnologiilor şi componentelor ce vor fi utilizate în realizarea demonstratorului ALFRED, precum și validării și verificării codurilor și modelelor de calcul utilizate în evaluarea securităţii nucleare. HUB-ul va coordona activitățile de cercetare în sinergie cu o rețea de instalaţii experimentale distribuită în Europa. CoE va asigura educația și formarea profesională de nivel mondial a cercetătorilor, tehnicienilor și studenților, dar și informarea publicului larg.

Mai multe despre stadiul proiectului privind SMR-urile, în cadrul Adunării Generale ROMATOM (din 15 martie 2024)