Masă rotundă ROMATOM – Delegația canadiană la nivel înalt prezentă la București
iunie 13, 2024 0

romatom masa rotunda delegatie Canadaromatom masa rotunda delegatie Canada

Forumul Atomic Român ROMATOM a avut privilegiul de a participa marți, 11 iunie, la o masă rotundă împreună cu delegația canadiană de înalt nivel care a venit la București pentru a semna acordul cadru între Nuclearelectrica și Canadian Nuclear Partners de retehnologizare a Unității 1 de la Cernavodă, un pas crucial în consolidarea securității energetice și a sustenabilității în sectorul nuclear românesc.

În contextul acestei vizite, membrii Comitetului Director al ROMATOM, cu sprijinul Ambasadei Canadei la București, au participat la o întâlnire cu ministrul Ontario, Todd Smith, și ministrul Energiei din Ontario, Stephen Lecce, alături de reprezentanți ai industrie din Canada: Jason Van Wart (președinte și CEO Laurentis Energy Partners), Ken Hartwick (președinte și CEO Ontario Power Generation), Raj Verma (Vice president Laurentis Energy Partners), Heather Bystryk (Senior trade commissioner Ambasada Canadei la București).

Din partea ROMATOM au participat: Teodor Chirica (președinte onorific ROMATOM), Daniel Predescu (președinte interim), alături de o parte dintre membrii CD Cătălina Dobre (Atkinsrealis) și Guillaume Laurent (Industrial Montaj), alături de Ana Zidărescu (Director Executiv ROMATOM) și Bogdan Termegan (Director Operațiuni ROMATOM).

În cadrul mesei rotunde a fost subliniat angajamentul continuu pentru cooperarea româno-canadiană și a fost evidențiat rolul esențial al ROMATOM în promovarea și susținerea industriei nucleare naționale.

Importanța acestui eveniment a fost amplificată de prezentarea capabilităților și potențialului supply-chain-ului românesc, evidențiind contribuția inovatoare a membrilor ROMATOM la dezvoltarea sectorului nuclear. Obiectivul propus de ROMATOM fiind de a maximiza sinergiile posibile între cele două părți. S-a mai discutat, de asemenea, despre provocările sectorului din perspectiva educației și a resurselor umane.

Concluzionând, vizita delegației canadiene a deschis noi orizonturi pentru colaborarea strategică în sectorul nuclear, potențialul de a organiza vizite de lucru în Canada. Relațiile nucleare dintre Canada și România sunt mai puternice ca niciodată, iar ROMATOM este mândru să joace un rol cheie în acest parteneriat strategic.