ROMATOM saluta declaratia comuna a celor 10 State Membre Pro-Nuclear
octombrie 12, 2021 0

Forumul Atomic Roman, “ROMATOM”, reprezentand asociatia industriei nucleare din Romania, saluta declaratia comuna a 10 State Membre UE, printre care si Romania, transmisa Comisiei Europene in data de 11 octombrie 2021, privind sustinerea rolului esential al energiei nucleare in decarbonizare.

Scrisoarea comuna este semnata de ministrii de resort din Franta, Romania, Republica Ceha, Finlanda, Slovacia, Croatia, Slovenia, Bulgaria, Polonia si Ungaria si sustine faptul ca atingerea tintelor de mediu asumate de Statele Membre privind neutralitatea climatica pana in 2050 cu o tinta accelerata de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 55% pana in 2030 nu va fi posibila fara utilizarea integrata a tuturor surselor cu emisii scazute de carbon, inclusiv a energiei nucleare. Analiza asupra intregului ciclu de productie al energiei nucleare realizata de Joint Research Center (“JRC”), autoritatea in domeniul stiintific apartinand Comisiei Europene si publicata in luna martie 2021, atesta faptul ca energia nucleara este sustenabila, avand o contributie importanta in decarbonizare, la egalitate cu celelate surse fara emisii de carbon deja incluse in Taxonomie. Din prisma impactului benefic asupra mediului, energia nucleara a condus la evitarea eliberarii in atmosfera a 74Gt de emisii de CO2 la nivel global in ultimii 50 de ani, mai mult decat dublul emisiilor planetare de CO2 timp de 2 ani, conform concluziilor studiului realizat de Comitetul Economic pentru Europa al Natiunilor Unite. In Romania, de la punerea in functiune a Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernoda, a fost evitata eliberarea in atmosfera a 170 milioane tone de CO2, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 10 milioane tone pe an pentru 2 unitati in operare, cifra care se va dubla ulterior punerii in functiune a Unitatilor 3 si 4 la nivelul anilor 2030-2031. La beneficiile de mediu se adauga o serie de beneficii sociale si economice: asigurarea a 12.600 de locuri de munca in prezent la nivel de industrie nucleara in Romania, cifra care va creste la 20.000 odata cu implementarea de noi proiecte nucleare, 5,7 miliarde Euro contributie anuala in PIB, suport pentru educatie, cercetare si inovare, asigurarea unei infrastructuri energetice robuste in Romania, contributie la stabilitatea energetica si securitate in aprovizionare.

ROMATOM sustine includerea energiei nucleare in cel mai scurt timp posibil in Actul Delegat Complementar anuntat de catre Comisia Europeana pentru acest an, fiind imperioasa conturarea cadrului de reglementare a investitiilor viitoare, la nivel de egalitate cu celelalte surse de energie curate, pe baza concluziilor stiintifice stabilite prin raportul JRC si verificate independent de 2 grupuri de experti (Comitetul Stiintific pentru Sanatate, Mediu si Riscuri Emergente din cadrul Comisiei Europene si grupul de experti constituit in baza art. 31 din Tratatul EURATOM).

Includerea energiei nucleare in Taxonomia pentru Finantare Durabila reprezinta o conditie pentru obiectivul UE de zero emisii de CO2 pana in 2050 si o consecinta fireasca a dovezilor stiintifice privind sustenabilitatea acestei surse de energie. Dupa cum am vazut, tranzitia energetica presupune schimbari sociale si economice majore. Energia nucleara este o sursa dovedita, cu peste 50 de ani de experienta de operare in UE, care asigura in prezent aproximativ 50% din totalul energiei fara emisii de CO2 in Europa, un pilon al stabilitatii sistemelor energetice nationale in fata unor provocari extreme. Tehnologia existenta si reglementarile in domeniul nuclear, care sunt printre cele mai stricte din lume, asigura un cadru sigur pentru dezvoltarea in continuare a acestei surse de energie, cu multiple beneficii de sistem, mediu si sociale. Suntem siguri ca in cadrul Comisiei Europene se va aborda un demers bazat pe stiinta.” – Teodor Chirica, Presedinte onorific ROMATOM.

Scrisoarea comuna semnata de cele 10 State Membre pro-nuclear este a doua de acest fel transmisa Comisiei Europene, cea anterioara fiind publicata in luna martie 2021.

Romania are proiecte importante in domeniul nuclear precum construirea Unitatilor 3 si 4, retehnologizarea Unitatii 1, construirea demonstratorului de generatie IV Alfred, implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici dupa anul 2035, proiecte care au nevoie de o armonizare a cadrului legislativ in ceea ce priveste obiectivele de mediu si strategiile de investitii. Suntem sustinatorii neutralitatii tehnologice si a dreptului fiecarui stat membru de a-si determina mixul energetic capabil sa asigure decarbonizarea dar si stabilitate in alimentarea cu energie, in orice conditii meteo, la un pret rezonabil pentru populatie, utilizand resursele si competentele dezvoltate deja la nivel national. Prin dezvoltarea programului nuclear, se creaza premisele pentru preluarea fortei de munca afectate din sectoarele in curs de inchidere dar si o tranzitie mai usor de suportat pentru cetateni si industrie.” – Lucian Rusu, Presedinte ROMATOM.

Despre ROMATOM:

ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, ingloband in prezent 40 de companii si asociatii specializate in furnizarea de servicii, produse si lucrari pentru domeniul nuclear si domenii conexe.

Asociatia are drept scop promovarea utilizarii in scopuri pasnice a energiei nucleare în Romania si susținerea programului nuclear national, precum si coordonarea tuturor activitatilor asumate prin aderarea si participarea Asociatiei la FORATOM – Forumul Atomic European. Totodata, ROMATOM militeaza pentru protectia si promovarea intereselor membrilor sai, reprezentand vocea industriei nucleare nationale, avand in vedere nivelul tehnologic si de know-how dobandite, in vederea fructificarii acestora in practica. https://romatom.org.ro/