Parlamentul European a votat cu o majoritate copleșitoare (foto voturi mai jos) în favoarea susținerii SMR-urilor, aducând astfel Europa cu un pas mai aproape de o o sursă de energie accesibilă. Forumul Atomic Român salută această decizie, recunoscând potențialul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) de a revoluționa peisajul energetic.
Rezoluția adoptată nu numai că susține dezvoltarea SMR-urilor, dar solicită Comisiei Europene să elaboreze și să finanțeze o strategie industrială specifică pentru implementarea lor. În plus, îndeamnă Comisia să demonstreze un angajament ferm pentru implementarea cu succes a acestei tehnologii inovatoare în întreaga Uniune Europeană.
Teodor Chirica, Președintele onorific al Forumului Atomic Român aplaudă decizia Parlamentului European, declarând: „Susținerea SMR-urilor de către Parlamentul European, cu o majoritate covârșitoare de voturi, schimbă paradigma privind energia nucleară și reprezintă un pas important către un viitor energetic sustenabil pentru Europa. Reactoarele Modulare Mici oferă o soluție practică pentru nevoile noastre energetice, combinând accesibilitatea, responsabilitatea față de mediu și siguranța. Această decizie reflectă recunoașterea importanței energiei nucleare în atingerea unei surse de energie cu emisii reduse de carbon, competitivă și sigură pentru Uniunea Europeană.”
Daniel Predescu, Președinte Interim ROMATOM a declarat, la rândul său, că „votul din Parlamentul European favorabil dezvoltării capacităților de producție de energie bazate pe tehnologii SMR demonstrează că strategia de dezvoltare a sistemului energetic românesc este sustenabilă și în deplină consonanță cu tendințele europene.”
Votul din Parlamentul European, de susținere a SMR-urilor, semnifică o schimbare majoră în ceea ce privește narațiunea privind energia nucleară în UE. După decenii de scepticism, factorii de decizie au recunoscut rolul pe care energia nucleară îl poate juca în atingerea obiectivelor ambițioase de combatere a schimbărilor climatice. Realizarea că energiile regenerabile singure nu pot satisface cerințele energetice a determinat o reevaluare a potențialului energiei nucleare de a contribui la o mixtură energetică verde și competitivă.
Deși votul reprezintă o victorie semnificativă, procesul către operarea reactoarelor modulare mici în Europa va mai dura câțiva ani. Estimările actuale din industrie indică implementarea comercială a SMR-urilor la începutul anilor 2030, condiționată de îndeplinirea diverselor condiții și dezvoltarea unui cadru regulamentar european comun.
Educația publicului privind energia nucleară joacă, de asemenea, un rol crucial, atât în atragerea oamenilor către știința nucleară, cât și în convingerea tinerilor că energia nucleară este fundamentală pentru decarbonizare.
Forumul Atomic Român aplaudă susținerea hotărâtă a Parlamentului European pentru SMR-uri, recunoscând rolul pivotal pe care acestea îl pot juca în conturarea unui viitor energetic durabil și rezistent pentru Europa.
Forumul Atomic Român reprezintă vocea industriei nucleare din România. Cu peste 60 de membri, asociația are ca obiectiv promovarea industriei nucleare din România.