Forumul Atomic Roman („ROMATOM”) anunta deschiderea in data de 02.10.2017, a lucrarilor Simpozionului International pentru Energie Atomica, SIEN 2017, eveniment organizat la Bucuresti in parteneriat cu Asociatia Romana „Energia Nucleara” , sub egida Societatii Nucleare Europene – ENS.
Editia din acest an este organizata intr-un context european si national favorabil, marcat de evolutii in ceea ce priveste dezvoltarea programelor nucleare si de cercetare si inovare atat in statele membre cat si in Romania, in contextul dezvoltarii unor proiecte nucleare nationale de anvergura: retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda – cel mai mare proiect energetic din sistemul energetic national, Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, proiectul laserului ELI-NP si al demonstratorului de generatie IV racit cu plumb – ALFRED.
Deschiderea lucrarilor SIEN 2017 a fost marcata de prezenta Directorului General al Forumului Atomic European, Yves Desbazeille, care a transmis un mesaj de sustinere din partea industriei nucleare europene fata de initiativele si proiectele dezvoltate in mediul romanesc, proiecte care plaseaza Romania pe harta europeana a dezvoltatorilor de programe nucleare. Dl. Desbazeille a intarit necesitatea sustinerii pe termen lung a proiectelor nucleare de catre autoritati, mentionand perspectiva preluarii presedintiei europene de catre Romania in primul semestru al anului 2019. Romania detine in prezent presedintia grupului de lucru si initiativa „Nuclear Like Minded States”, pozitie din care poate influenta dezbaterea la nivel european privind perspectivele pentru proiecte nucleare noi, investitiile in constructia de noi unitati nucleare si asigurarea mecanismelor de finantare.
In urma aderarii Romaniei la NEA OECD la mijlocul anului 2017, Henri Paillere, Director in cadrul NEA OECD prezent la deschiderea SIEN a subliniat importanta participarii Romaniei la programele initiate in cadrul OECD referitoare la structuri de finantare de noi unitati nucleare, optimizarea costurilor de constructie si operare, dezvoltarea tehnologiilor pentru reactoare nucleare avansate, fiind apreciata experienta in operarea de reactoare CANDU 6 – tehnologie unica in Europa.
Autoritatile romane prezente la SIEN au semnalat progresele realizate in sectoarele de activitate conexe productiei de energie nucleara, care vin sa completeze robustetea si sustenabilitatea pe termen lung: infiintarea autoritatii de management a apei grele, demararea procesului pentru aprobarea strategiei pentru depozitarea deseurilor slab si mediu radioactive, dezvoltarea capabilitatilor de cercetare-dezvoltare.
„Energia nucleara este parte din solutie. Acesta este mesajul transmis de vorbitorii prezenti la deschiderea SIEN. Iar evolutiile la care am fost martori in ultima perioada demonstreaza faptul ca energia nucleara continua sa fie o prioritate atat pentru tari cu o indelungata traditie precum Marea Britanie, precum si pentru tari care acum se imbarca in programul nuclear precum Polonia. Romania beneficiaza de un cumul de avantaje foarte important: resursa umana inalt calificata si rezultatele din operarea celor doua unitati nucleare de la Cernavoda care demonstreaza fiabilitatea tehnologiei. In paralel cu aprobarea demararii fazei I a proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda de catre actionari si a negocierilor purtate cu partenerul chinez selectat pentru constructia Unitatilor 3 si 4 asupra documentelor investitiei, puterea sectorului nuclear romanesc rezida de asemenea in zona de cercetare si inovare care speram sa ne ofere un avantaj competitiv important intr-un mediu extern in continua evolutie” – Presedinte ROMATOM, dr. Ioan Rotaru.
Energia nucleara produsa de cele doua unitati de la CNE Cernavodă, asigura cca. 18% din energia electrică consumata in Romania, contribuind la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cca. 12.000.000 tone CO2/an, care altfel s-ar produce prin arderea combustibililor fosili.
Despre ROMATOM:
ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum si doua asociatii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Roman. In prezent, ROMATOM numara peste 30 de membri.
Asociatia are drept scop promovarea utilizarii in scopuri pasnice a energiei nucleare în Romania si susținerea programului nuclear national, precum si coordonarea tuturor activitatilor asumate prin aderarea si participarea Asociatiei la FORATOM – Forumul Atomic European. Totodata, ROMATOM militeaza pentru protectia si promovarea intereselor membrilor sai, reprezentand vocea industriei nucleare nationale, avand in vedere nivelul tehnologic si de know-how dobandite, in vederea fructificarii acestora in practica. http://romatom.org.ro/